Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Top 10 najvećih baza podataka na svetu

Trenutno postoje u svetu organizacije čiji je osnovni posao masovno sakupljanje stvari, i njihove kolekcije broje trilione objekata. U mnogim slučajevima ove kolekcije, ili baze podataka, se sastoje od stvari koje svakodnevno koristimo.

U ovoj listi, mi ćemo vam predstaviti deset najvećih baza podataka na svetu.

10. Kongresna biblioteka

Čak ni digitalna era ne može da spreči najveću biblioteku na svetu  da prekine svoju listu. Kongresna biblioteke sadrži više od 130 miliona predmeta koji se kreću od kuvara pa sve do kolonijalnih novina. Procenjuje se da bi tekstualni deo biblioteke u digitalnom obliku zauzimao 20 terabajta podataka. Kongresna biblioteka se proširuje brzinom od 10.000 stavki dnevno i zauzima otprilike oko 530 milja polica - čik pronađite ovde za pola sata ono što vam treba!

Ako tragate za informacijama na određenu temu i ne možete da ih pronađete na Internetu, Kongresna biblioteka bi trebala da bude vaš sledeći izbor. Za korisnike koji istražuju istoriju SAD-a, oko pet miliona objekata iz kolekcije biblioteke može se naći onlajn na American Memory.

9. Central Intelligence Agency

Central Intelligence Agency (CIA) se nalazi u biznisu skupljanja i distribucije informacija o ljdima, mestima i stvarima, zato ne bi trebalo da nas čudi što se nalaze na ovoj listi. Iako se malo zna o stvarnoj veličini CIA-ine baze podataka, sigurno je da agencija poseduje ogromnu količinu informacija vezanu za javne i privatne sektore preko terenskog rada i digitalnih upada.

Delovi CIA- ine baze podataka koja je otvorena za javnost uključuju Freedom of Information Acr (FOIA) Electronic Reading Room, The Wordl Fact Book i različite publikacije vezane za rad agencije. FOIA biblioteka uključuje stotine hiljada zvaničnih (i povremeno izuzetno osetljivih) dokumenta vlade SAD koji su javnosti dostupni u elektronskom obliku. Biblioteka raste tempom od 100 članaka mesečno i sadrži teme koje se kreću od nuklearnog razvoja u Pakistanu pa sve do vrste piva koje je bilo dostupno u Koreanskom ratu. The World Fact Book sadrži generalne informacije o svim zemljama i teritorijama na svetu uključujući mape, podatke o populaciji, vojnim mogućnostima i još mnogo toga.

8. Amazon

Amazon, najveća svetska prodavnica, sadrži detaljne podatke o 59 miliona aktivnih korisnika koji uključuju generalne lične informacije (telefonske brojeve, adresu, i tako dalje), recepte, liste želja, i bukvalno sve oblike informacija koje web sajt može da ekstrahuje iz korisnika dok su ulogovani. Amazon takođe čuva više od 250.000 kompletnih tekstualnih knjiga koje su dostupne onlajn i omogućuju korisnicima da daju komentare i stupaju u interakciju na svakoj stranici web sajta, što Amazon čini najvećom onlajn zajednicom na svetu. Amazonove dva najveće baze podataka sadrže zajedno više od 42 terabajta podataka.

7. YouTube

Nakon manje od dve godine rada YouTube je sakupio najveću video biblioteku (i kao nusproizvod jednu od najvećih baza podataka) na svetu. YouTube trenutno može da se pohvali sa korisničkom bazom koja gleda više od 100 miliona klipova dnevno i dodaje 65.000 novih video filmova dnevno. To čini 60% svih video filmova koji se gledaju onlajn, a količina podataka premašuje 45 terabajta video materijala.

6. ChoicePoint

Zamislite da morate da tražite telefonski broj u telefonskoj knjizi koja sadrži milijarde stranica. Ako zasposleni u ChoicePoint žele nešto da saznaju o vama, oni moraju upravo to da urade. Ako bi se odštampala, ChoicePoint-ova baza podataka bi stigla do meseca i vratila se nazad 77 puta. U 2001. godini ChoicePoint je uspeo da identifikuje ostatke žrtava Svetskog Trgovačkog Centra tako što je poklapao DNA pronađen u fragmentima kostiju sa informacijama koje su dale familije žrtava i informacijama u njihovoj bazi podataka          

5. Sprint

Sprint je jedna od najvećih telekomunikacionih kompanija na svetu i nudi mobilne servise za više od 53 miliona korisnika i pre nego što je prodata u maju 2006. godine, nudila je lokalne i long distance pakete zemaljskih linija. Sprintova baza podataka obrađuje podatke iz 365 miliona poziva dnevno. Sprintova baza podataka se širi na 2.85 triliona redova u bazi podataka i predstavlja bazu podataka sa najvećim brojem redova na svetu.

4. Google

Prosečno se na Google-u napravi 91 miliona pretraga dnevno, što čini blizu 50% celokupne dnevne aktivnosti na Internetu. Google skladišti u svoju bazu podataka svaku pretragu koju korisnik napravi. Nakon višegodišnjeg pretraživanja, ova cifra se popela na više od 33 triliona unosa u bazi podataka. U zavisnosti od tipa arhitekture Google-ove baze podataka (o kojoj se ne zna skoro ništa) ova brojka bi mogla da obuhvata više od stotina terabajta informacija.

3. AT&T

Kao i Sprint, najstarija američka telekomunikaciona kompanija AT&T održava jednu od najvećih baza podataka. Arhitektonski govoreći, najveća AT&T baza podataka predstavlja šlag na torti pošto obuhvata naslove koji uključuju najveću količinu podataka u jednoj jedinstvenoj bazi podataka (312 terabajta) i druga je po redu po broju redova u jednoj jedinoj bazi podataka (1.9 triliona), koja sadrži detaljne izveštaje o pozivima.

2. National Energy Research Scientific Computing Center

Druga po veličini baza podataka na svetu pripada National Energy Research Scientific Computing Center-u (NERSC) u Ouklenduu Kaliforniji. NERSC-a poseduje i sa njim upravlja Lawrence Berkeley National Laboratory i U.S. Department of Energy. Ova baza podataka sadrži raznovrsne informacije koje uključuju istraživanja atomske energije, visokoeneregetske eksperimente iz fizike, simulacije ranog svemira i još mnogo toga. Možda je naša najbolja šansa da putujemo unazad kroz vreme da uključimo NERSC-ove računare i posmatramo veliki prasak.

1. World Data Center for Climate

Ako biste imali računar vredan 35 miliona evra šta biste uradili sa njim? Berza? Gradnja sopstvenog Interneta? Probajte detaljno istraživanje klime - ako igde postoji mašina koja zna odgovor na pitanje globalnog otopljavanja, onda je to ova. Pokretana od strane Max Plank Institute for Meteorology i German climate Computing Centre, Wordl Data Centre for climate (WDCC) je najveća baza podataka na svetu.

WDCC sadrži 220 terabajta podataka kojima bilo kog trenutka može da se pristupi na webu, uključujući infromacije vezane za istraživanje klime i predviđene klimatske trendove, kao i 110 terabajte  (ili 24.500 DVD-ova) klimatskih simulacija.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272