Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PowerShell, praktična automatizacija

PowerShell, praktična automatizacija

Popust cena: 2200 rsd

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 530 rsd

Top lista najgorih karakteristika Windows Vista-e

Uprkos činjenici da Windows Vista neosporno predstavlja korak napred u odnosu na Windows XP, ona se takođe odlikuje nekim karakteristikama koje bilo da se mogu svrstati u očigledne mane, ili se pak nalaze negde na granici između funkcionalnosti i neprijatnosti. Na mojoj top listi, prva tri mesta zauzimaju UAC, DEP i Driver Support.

Na prvo mesto sam stavio User Account Control funkciju. Ona predstavlja sjajan dodatak na planu bezbednosti. Da sam na vašem mestu, bez nje ne bih ni počinjao rad u Windows Vista-i. Uostalom, činjenica je da režim administratorskog odobrenja (admin approval mode) predstavlja nešto sasvim novo, omogućavajući vam da po potrebi vršite ad-hoc izmene u privilegijama pojedinih korisnika. Da li me ova funkcija nervira? Strašno me nervira! Ali ipak, ja na to samo zaškrgućem zubima i nastavljam sa radom, trudeći se da me se to što manje dotiče. S obzirom na opis mog konkretnog radnog mesta, UAC je za mene mnogo veći trn u oku nego za nekog prosečnog korisnika, koji je relativno retko prinuđen da vrši instaliranje, deinstaliranje, testiranje, modifikaciju postavki sistema i slično.

Sledeći na listi je DEP. Funkcija pod nazivom Data Execution Prevention (DEP) je, u operativnom sistemu Windows Vista uključena po podrazumevanoj vrednosti (by default). Generalno govoreći, DEP je dizajniran sa ciljem da računar zaštiti od napada koji su usmereni ka preopterećenju bafera operativnog sistema ili aplikativnih programa. Pa, u čemu je onda problem? U tome što DEP često onemogućava rad potpuno legitimnih aplikacija. To se uglavnom dešava kod programa sa dinamičkim generisanjem kôda. Na sreću, DEP se može konfigurisati tako da ignoriše određene aplikativne programe i servise.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, tu je još i takozvana drajverska podrška Windows Vista-e. Microsoft na sve načine nastoji da sebe predstavi u najboljem svetlu, ističući kako su u Windows Vista-u upakovali nekih 30.000 različitih drajvera za uređaje. Činjenica je, međutim, da to ni izbliza nije dovoljno. Štaviše, korisnici će sa zaprepašćenjem ustanoviti da za veliki broj aplikacija, koje su bez problema koristili pod Windows XP-om, ne postoji odgovarajuća podrška u Windows Vista-i.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272