Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 2100 rsd

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 2200 rsd

Trojanac može da pređe sa telefona na PC

Pojavio se novi virus koji može da pređe sa mobilnog telefona na PC. Ovaj virus, pod maskom piratskog softvera za mobilne telefone, pokušava da zarazi PC preko memorijske kartice telefona.

Smatra se da od ovog virusa ne preti značajna opasnost, ali ovo je prvi viđen napad koji pokušava da upotrebi mobilni telefon kao “odskočnu dasku”. Za analitičare je ovaj virus interesantan sa teorijske tačke gledišta.

Proizvođač anti virusnih programa Trend Micro je ovog trojanca pod nazivom Sybos/Cardtrap.A rangirao kao “low” (od koga ne preti puno opasnosti). Ovaj trojanac obuhvata različite zlonamerne programe, uključujući viruse koji se šire sa telefona na telefon preko Bluetootha ili MMS-a. Može da zarazi mobilne telefone na kojima se izvršava Symbian Series 60 i Windows.

Trojanac pokušava da pređe na PC tako što kopira dva Windows crva na memorijsku karticu telefona. Korisnik koji zatim umetne ovu kartzicu u PC i klikne jedan od zaraženih fajlova pokreće crva koji pokušava da se proširi na ostale računare u mreži.

Napadi na mobilne telefone su u porastu, ali se nisu ni izbliza proširili toliko kao PC crvi i virusi. F-Secure objavljuje da je 28 zemalja do sada prijavilo postojanje crva Cabir koji koristi Bluetooth konekciju za širenje između Symbian telefona. Još jedan Symbian crv, pod nazivom Commwarrior, je viđen u 19 zemalja. Commwarrior može da se širi preko Bluetooth ili MMS poruka.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272