Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Ubuntu 7.04 na PS3

Pošto je Ubuntu Feisty Fawn (7.04) izdat pre dva dana, pomislio sam da bi bilo lepo da ga isprobam na svojoj novoj PlayStation 3 (PS3) konzoli za igranje. Međutim trebao bih da napomenem da sam isprobao nekoliko drugih PS3 LiveCD-ova i nijedan nije radio kao Ubuntu. Danas ću vas naučiti kako da instalirate ovu prelepu distribuciju Linuxa (kao drugi operativni sistem) na PlayStation 3 konzolu. Za one koji na trenutak pomisle (i koji su uplašeni) da će ovo zameniti njihov PS3 operativni sistem, mogu samo da kažem da greše, zato što ova distribucija neće izbrisati izvorni operativni sistem PS3-ja (XMB) jer  će se pokretati kao alternativni operativni sistem na PS3 konzoli. Spremni ste? Da li ste uzbuđeni? Krenimo!

Stvari koje su vam potrebne:

Dobro, pre nego što počnemo sa instalacijom Ubuntu 7.04 na PS3, biće vam potrebno nekoliko stvari:

  1. USB Flash drajv ili memorijska kartica (PS3 može da čita SD/miniSD Memory Card, Memory Stick PRO (Duo) i CompactFlash). Ili kao alternativu možete da upotrebite prenosivi hard disk ako ga imate.
  2. USB tastatura i miš tako da možete da se krećete kroz Ubuntu PS3 Linux, i da budete u mogućnosti da se vratite na operativni sistem PS3-ja.
  3. Poslednje ali ne i manje važno, Ubuntu Feisty Fawn PS3 ISO imidž koji uvek možete da daunlodujete sa Softpedia.

Pripremite vaš PlayStation 3 za Ubuntu:

Trebaćete da particionišete PS3 hard drajv, inače nećete biti u mogućnosti da instalirate Ubuntu. Otvorite PS3 Log in i idite na Settings>System Settings i skrolujte dole sve dok ne pronađete Format Utility, pritisnite X na njemu i idite na Format Hard Disk (poslednja opcija). Bićete upitani da li želite da formatirate hard disk. Pritisnite Yes a zatim treba da izaberete podešavanja particije za hard drajv. Selektujte opciju Custom, zatim pritisnite Allot 10GB to the Other OS opciju i uradite “Brzo formatiranje” (Quick Format). Kada je gotovo, ponovo butujte vaš PS3.

Kboot instalacija:

Pošto ja nemam USB fleš drajv, ja sam koristio memorijski štapić za ovu operaciju i on radi odlično. Kreirajte direktorijum, na USB drajvu, koji će se zvati PS3 i unutar ovog direktorijuma kreirajte još jedan koji će se zvati OTHEROS. Stavite otheros.bld fajl u OTHEROS direktorijum. Idite na Settings > System Settings > Install Other OS i kliknite na X da biste detektovali i instalirali Ubuntu bootloader.

Butujte Ubuntu PS3 LiveCD i instalirajte ga

Pitate li se kako da pristupite onome što ste gore instalirali? Idite na Settings > System Settings > Default System (pritisnite X) i selektujte Other OS. Bićete upitani da li želite da napustite PS3 sistem i da pokrenete drugi operativni sistem (naravno da želite), zato izaberite Yes i sačekajte da se PS3 ponovo butuje. Za nekoliko sekundi videćete “Ubuntu PS3 KBoot Loader" tekst u vrhu ekrana. Ubacite Ubuntu PS3 LiveCD u PS3, pritisnite Enter (na tastaturi, koju biste sada trebali da prikačite na PS3) i čekajte da se LiveCD startuje.

Možete da instalirate Ubuntu bilo kada samo tako što ćete dvostruko kliknuti na Install ikonicu koja se nalazi na desktopu. Koraci za instaliranje su veoma jednostavni tako da sam uveren da ćete uspeti da ga instalirate.

Vratite se na operativni sistem PS3-ja

Da biste se vratili na operativni sistem PS3-ja, ponovo butujte Ubuntu sistem i na Kboot promptu ukucajte: boot-game-os i pritisnite Enter. Sačekajte da se PS3 butuje i bićete ulogovani u XMB (operativni sistem Play Station 3).

Zaključak

Nakon dugog testiranja, shvatio sam da se Ubuntu najbolje uklapa u PlayStation 3 konzolu za igranje. Ubuntu može da prepozna sve komponente PS3 mašine, kao što su hard disk, Gelic mrežna kartica i USB Bluetooth portovi. Najvažniji deo hardvera (po mom mišljenju) je Blu-ray drajv koji dobro radi u Ubuntu-u (možete da ubacite blu-ray diskove i da vidite sadržaj. Nije li to super?)

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272