Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Valet za Mac, vama na usluzi!

Da li se osećate bolje kada stvari idu onako kako ste zamislili? To je sasvim prirodno, mada ima i onih koji će ustvrditi da je za ostvarenje velikih dela neophodno uložiti malo truda i znoja; ipak, ukoliko se jedno od ovih “velikih dela” sastoji u pronalaženju, pokretanju i upotrebi neke od ukupno 456 aplikacija instaliranih na vašem Mac računaru, onda ćete, osim znoja, morati da utrošite i gomilu vremena, a sve to bez ikakve stvarne potrebe, jer se danas ovaj cilj može ostvariti znatno lakše nego što je to moguće korišćenjem Spotlight-ovih pretraživačkih sposobnosti...

Mada sam potpuno svestan da većina Hrišćana lenjost smatra jednim od sedam smrtnih grehova, uvek ću radije upotrebiti neki program koji mi omogućava da par sati intenzivno radim i zatim se prepustim večernjem lenčarenju na kauču ispred televizora, nego da uludo traćim vreme tražeći po računaru različite softverske aplikacije, otvarajući ih i zatvarajući, pa ih onda opet tražiti po disku, naročito kada se uzme u obzir da obično koristim znatno više aplikacija no što se može smestiti na Dock...

Sa druge strane, posedovanje ličnog sluge (engl. valet) predstavlja odraz ekstravagancije i, kada to jednom shvatite, lako možete postati žrtva još jednog smrtnog greha – gordosti. Nadam se, ipak, da ovo ne važi u slučaju da koristim usluge softverskog batlera, mada priznajem da me to čini pomalo ponosnim.

Softverski batler o kojem je ovde reč, potiče iz kompanije 94West i predstavlja program za pokretanje aplikacija unutar operativnog sistema Mac OS X 10.4. Ovaj program uredno beleži podatke o aplikacijama koje najčešće koristite i obezbeđuje vam najbrži mogući pristup do njih, tako što vam omogućava da u hodu vršite kategorizaciju potrebnih alata i da maksimalno skratite vreme koje biste inače uludo protraćili na ručno pronalaženje neophodnih aplikacija.

Ovaj progam nudi tri jednostavna načina za pokretanje aplikacija, odnosno prelazak sa jedne na drugu aktivnu aplikaciju – korišćenjem miša ili tastature unutar heads-up displeja, zatim uz pomoć menija, pa čak i upotrebom lasovnih komandi, tako da će svako moći da pronađe način koji mu lično najviše odgovara.

Konačno, ukoliko želite da koristite neki Microsoft-ov operativni sistem unutar programa Parallels Desktop za Mac 2.5, onda ćete pomoću Valet-a moći da pokrećete i Windows aplikacije! Podržane su, takođe, i takozvane Growl notifikacije, a cena licence za korišćenje ovog programa iznosi svega 25 američkih dolara.

Tridesetodnevnu probnu verziju programa Valet 1.0, u obliku univerzalnog binarnog fajla (Universal Binary), možete besplatno preuzeti sa web sajta Softpedia.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272