Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Windows Server 2008 - umrežavanje - Mark Minasi

Windows Server 2008 - umrežavanje - Mark Minasi

Popust cena: 1500 rsd

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 530 rsd

Vista ne prepoznaje vaš hard drajv

Iako je do juče bio najsjajnija zvezda na računarskom nebu, Windows XP polako ali sigurno pada pod senku svog mlađeg i znatno atraktivnijeg brata – operativnog sistema Windows Vista. Bez obzira na nepreglednu gomilu različitih izdanja novog OS-a, neminovno će doći trenutak kada ćemo morati da bika uhvatimo za rogove i pristupimo instaliranju novog operativnog sistema na svojim kućnim računarima.

Sa svakom novom verzijom Windows-a, u Microsoft-u su se trudili da što je moguće više pojednostave proceduru njegove instalacije. Nema više na desetine različitih stranica Setup programa, koje su u prošlosti svima nama zadavale noćne more, tako da je Vista, barem sa tog aspekta, naprosto savršena.

Ipak, od pojedinih korisnika već pristižu pritužbe na jedan neočekivani problem koji se javlja prilikom instaliranja Vista-e. Začudo, radi se o odbijanju instalacionog programa da prepozna hard drajv, odnosno pojedine particije na njemu. Suočeni sa ovakvom situacijom, korisnici su sa zaprepašćenjem ustanovili kako nisu u stanju čak ni da formatiraju particiju na koju su nameravali da instaliraju operativni sistem Vista. Evo nekoliko mogućih simptoma koji se javljaju u vezi sa pomenutim problemom:

  • Ciljni (target) HDD se ne prikazuje na ekranu
  • Ne može se selektovati particija diska na koju želite da instalirate Vista-u
  • Nemate mogućnost formatiranja particije/diska
  • Ne možete da odaberete željenu veličinu particije
  • Na ekranu vam se pojavljuje sledeća poruka: “Windows is unable to find a system volume that meets its criteria for installation.”

Ako izuzmemo mogućnost fizičkog oštećenja hard drajva, koja ispada iz okvira ovog teksta, najverovatniji uzroci gore pomenutih problema mogu biti sledeći:

  • Usled naročito strogih hardverskih zahteva Windows Vista-e, može se desiti da postojeći HDD kontroler nije kompatibilan sa novim OS-om
  • Drajver koji koristite je možda isuviše star, da bi mogao biti upotrebljen pod operativnim sistemom Windows Vista
  • Drajv na koji želite da instalirate Vista-u je dinamičkog tipa (u sklopu neke od RAID konfiguracija)
  • Fajl sistem na drajvu je oštećen
  • Koristite fajl sistem FAT32, koji nije kompatibilan sa Windows Vista-om

Analizirajući sve navedene moguće uzroke neprepoznavanja hard drajva, predlažem vam da preduzmete sledeće mere:

  1. Proverite koji je fajl sistem upotrebljen na ciljnoj particiji hard drajva. Ukoliko se radi o FAT32, jednostavno formatirajte ciljnu particiju na NTFS.
  2. Potražite najnovije drajvere na zvaničnom web sajtu proizvođača vašeg konkretnog hard drajva. Naime, prilikom pokušaja nadgradnje postojeće verzije Windows-a na verziju Vista, instalacioni program će zadržati i upotrebiti postojeće drajvere uređaja. Usled toga, ukoliko su postojeći drajveri isuviše stari, oni će predstavljati nepremostivu prepreku za normalnu instalaciju novog OS-a. Nakon što preuzmete nove drajvere, instalirajte ih pod postojećom verzijom Windows-a, pa tek onda ponovo pokrenite proces instalacije Vista-e.
  3. Ista preporuka važi i za takozvanu “čistu” (clean) instalaciju Vista-e. Hard drajvu su neophodni najnoviji drajveri da bi bio kompatibilan sa Vista-om. Stoga sa Interneta pribavite nove drajvere, pa zatim, kada započnete sa instaliranjem novog OS-a, upotrebite opciju “Load driver”, kako bi novi drajveri bili instalirani zajedno sa Vista-om.
  4. Ukoliko na ekranu ugledate poruku: “Windows is unable to find a system volume that meets its criteria for installation”, to može značiti da ciljna particija u tom trenutku jednostavno nije aktivna, pa ćete morati da je na odgovarajući način konfigurišete.

Želimo vam puno sreće sa instalacijom novog operativnog sistema.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272