Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Windows Server 2008 - umrežavanje - Mark Minasi

Windows Server 2008 - umrežavanje - Mark Minasi

Popust cena: 1500 rsd

Windows Vista Business DO KRAJA

Windows Vista Business DO KRAJA

Popust cena: 880 rsd

Zašto Windows Vista koristi ceo RAM?

Ako ste koristili Windows Vistu i iz radoznalosti želeli da proverite upotrebu procesora i RAM-a onda ste sigurno to uradili pomoću Performance kartice u Windows Task Manageru. Ovde možete da dobijete očitavanja slična onima prikazanim na slici. Zaboravite sve prikazane podatke i fokusirajte se na Physical Memory (MB). U ovom slučaju njegovo očitavanje je Total: 2.045, Cached: 1.277 i Free 6.6 MB. Samo 6.6 MB slobodnog RAM-a? Zašto je sva moja memorija angažovana? Možete da vidite da je procesor (CPU) na 3% što znači da skoro ništa ne radim. Zašto onda Windows Vista koristi svu sistemsku memoriju?

Windows XP nije gutao toliko RAM-a. Ako proverite istu Performance karticu u Windows XP-u utvrdićete da je značajna količina RAM-a slobodna. Da li je ovaj drugi slučaj bolji nego Vistin? Pa, jednostavno rečeno, nije! Ovo je u stvari primer načina na koji Windows XP neefikasno upravlja dostupnim sistemskim resursima, ne koristeći ih maksimalno.

Osnovna uloga RAM-a je da se koristi kao keširana memorija. Ako je RAM slobodan, onda on predstavlja samo neiskorišteni deo hardvera. Ovde stupa na scenu Windows Vista i SuperFetch funkcija. SuperFetch je tehnologija upravljanja memorijom koja je predstavljena u Windows Visti i služi za optimizovanje upotrebe RAM-a.

“Windows SuperFetch definiše koji su programi prioritetni u odnosu na zadatke koji se obavljaju u pozadini i adaptira se na vaš način rada tako što prati programe koje koristite češće i ponovo ih učitava u svoju memoriju. Zahvaljujući SuperFetch funkcije, zadaci u pozadini se i dalje obavljaju kada se računar ne koristi. Međutim, kada se zadatak u pozadini završi, SuperFetch se ponovo useljava u sistemsku memoriju sa podacima na kojima ste radili pre nego što je pokrenut pozadinski program” otkriva Microsoft.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272