Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 2100 rsd

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 2200 rsd

Zatvorske kazne u trajanju do 101 godine za phishing

Phishing je verovatno najopasnija alternativa spam-ovanju na Internetu, zbog toga što vas može “primorati” da informacije o svom bankovnom računu ili kreditnoj kartici pošaljete nepoznatoj osobi. U poslednje vreme, sve su češći izveštaji o slučajevima phishinga, ali su još češći primeri sprečavanja ovih pojava pre nego što potencijalna žrtva pošalje svoje poverljive informacije napadaču. Kako da prepoznate pokušaj phoshinga?

U većini slučajeva, napad počinje tako što primite e-mail poruku u kojoj se od vas zahteva da unesete informacije o svom tekućem računu u banci ili svojoj kreditnoj kartici, jer će vam, u suprotnom, račun tobože biti ugašen. Kao i obično, poruka naizgled dolazi sa e-mail adrese banke kod koje imate otvoren račun, i u sebi sadrži link ka web stranici koja veoma liči (ili je čak potpuno identična) zvaničnom web sajtu te konkretne banke. Kada posetite tu stranicu, od vas se traži da unesete svoje ime i druge detalje, kao što su bankarske ili finansijske informacije.

Upravo zbog toga, treba da znate da ovakve e-mail poruke morate ignorisati, jer vam kompanije kod kojih imate otvorene platne naloge nikada neće slati ovakve vrste obaveštenja.

U današnje vreme, mnoge bezbednosne organizacije se danonoćno bore protiv phisher-a, ali treba imati u vidu da je u većini slučajeva veoma teško identifikovati napadača i osuditi ga za ovakvo kršenje zakona.

Ipak, kako izveštava novinska agencija The Mercury News, u Los Angelesu je trenutno u toku sudski proces protiv jednog “pecaroša”, koji bi mogao biti osuđen na čak 101 godinu zatvora. Naime, čovek po imenu Jeffrey Brett Goodin osumnjičen je za više pokušaja phishing-a, nakon što su ga brojni korisnici prijavili da ih je nagovarao da na njegovom web sajtu unesu poverljive lične informacije ili će, u suprotnom, izgubiti pravo na korišćenje određene usluge.

“Jeffrey Brett Goodin, star 45 godina, iz gradića Azusa, prošlog petka je proglašen krivim zbog toga što je, primenom “phishing” metoda, navodio ljude da poveruju kako svoje lične podatke dostavljaju nekoj legitimnoj firmi. Prema rečima tužioca, Goodin je zatim ove informacije zloupotrebio tako što je nemilice trošio novac sa tuđih bankovnih računa. Goodin je prvi Amerikanac koji je optužen na osnovu CAN-SPAM Zakona iz 2003. godine, kaže se u saopštenju državnog tužioca. Pomenuti zakon zabranjuje firmama koje se reklamiraju putem elektronske pošte da šalju lažne ili zlonamerne poruke, i nalaže im da primaocima obavezno omoguće način da odustanu od budućeg prijema reklamnih poruka.”

Tokom sudskog procesa, tužioci su izneli čvrste dokaze o tome kako je Goodin koristio nekoliko kompromitovanih Internet naloga, radi slanja e-mail poruka korisnicima America Online servisa. Na prvi pogled, ove e–mail poruke su dolazile iz računovodstvenog odeljenja jedne finansijske kompanije, a u njima se od primaoca tražilo da zanovi svoje lične informacije, jer će u suprotnom izgubiti pravo na dalje korišćenje njihovih usluga,” kaže se u članku objavljenom u The Mercury News.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272