Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

01. april vreme je za šalu - Od izmišljene države do hamburgera za levake

Lažna država

Reportaža je sadržala kompletan opis dva glavnih ostrva nazvanih Upper Caisse i Lower Caisse, o izmišljenoj prestolnici nazvanoj Bodoni, pa čak i vođi tog izmišljenog ostvrlja, generalu nazvanom Pica. Taj dan, ali i mnoge dana nakon toga, redakcija Guardina bila je 'zatrpana' telefonskim pozivima čitatelja koji su poverovali u istinitost reportaže i želeli saznati više o nepostojećem ostvrlju.

Muzej šala u San Dijegu

Muzej šala u San Dijegu objavio je spisak 10 najboljih prvoaprilskih šala objavljenih u anglosaksonskoj štampi. Prvo mesto zauzela je sledeća šala: Godine 1957. Bi-Bi-Si u jednoj emisiji objavljuje da su, zahvaljujući blagoj zimi i nestanku insekata koji napadaju špagete, švajcarski seljaci imali izuzetno dobru berbu špageta sa drveća na kojem rastu. Usledili su mnogobrojni telefonski pozivi zainteresovanih za uzgoj stabala koja daju špagete.

Link.

Burger za levake

Godine 1998. lanac restorana brze hrane Burger king objavljuje oglas u dnevniku „Ju-Es-Ej tudej” da u ponudi ima i hamburger za levake, specijalno izmišljen za 32 miliona Amerikanaca koji se služe levom rukom. Lanac je kasnije saopštio da je dobio hiljade narudžbina. LINK.

Šekspir je Francuz

Kao jednu od brojnih prvoaprilskih šala BBC je objavio da je otac engleske književnosti Vilijam Šekspir bio Francuz.   Šekspirova majka Meri Šekspir, čije je devojačko prezime bilo Arden, zapravo je bila Francuskinja čije prezime asocira na istoimenu šumu na severu Francuske, rekao je BBC-ju neimenovani "ekspert". Objavljeno je da su poslanici francuskog Parlamenta "pokrenuli istragu", a bivši francuski ministar kulture Džek Lang navodno je izjavio da je oduševljen što je saznao da je Šekspir Francuz. LINK.

Karla Sarkozi stilizuje Britaniju

Britanski premijer Gordon Braun je još više ojačao intenzivirane odnose između Londona i Pariza time što je dozvolio prvoj dami Francuske Karli Sarkozi da unese više stila i glamura u britanski život, piše danas list "Gardijan".

Međutim, frankofoni čitaoci ovih novina će možda posumnjati u to, posebno zato što je članak potpisan sa "Avril de Poišon", što je igra reči na račun prvog aprila, javila je DPA. LINK.

Kanađani kupili Havaje

Kanada je od Sjedinjenih Američkih Država kupila polovinu jednog od najlepših arhipelaga na svetu - Havaje.

Neočekivani "posao veka" zaključen je juče u pet minuta pre ponoći. Kupovinom polovine Havaja Kanada želi da pomogne južnom susedu da prevaziđe ekonomsku krizu koja je i izazvana poremećajima u biznisu nekretninama - zemljištem i kućama.

Detalji kupoprodajnog ugovora nisu poznati, ali je reč o sumi od 2,3 milijarde američkih dolara. LINK.

Kako je počelo?

Prvoaprilske šale su izgleda počele sa prvim dolaskom proleća još u vreme starih Rimljanja i Kelta. "Dan šale", kako je prvobitno bio nazvan, u Evropu je došao u Srednjem veku.

Postoji nekoliko teorija o tome kako je Prvi april postao dan šale. Najrasprostranjenija teorija nastanka Prvog aprila potiče iz perioda prelaza sa starog Julijanskog na Gregorijanski kalendar krajem 16. veka.

Prema Julijanskom kalendaru, Nova godina se slavila tokom vikenda između 25. marta i 1. aprila.

Međutim, prema današnjem kalendaru Nova godina je prebačena za 1. januar. Oni koji nisu bili obavešteni o promeni ili su se tvrdoglavo držali tradicije, često su se rugali i zbijali šale oko toga.

LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272