Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

100.000 pesnika će uticati da se nešto promeni na bolje

24. septembra 100.000 pesnika će promeniti svet

Nemate problema? Polako, imaćete.

Ako imate problema, možda ste pesnik, pa ćete od problema da napravite vest, pesmu, koju ćete pročitati svetu.

350 gradova se ukljućuje u akciju.

70 zemalja.

Pesnici će čitati pesme.

NEPOSREDNA KONZUMACIJA KULTURE


Asocijacija “Kulturanova” pozvala je pesnike iz celog regiona na učešće u akciji “Neposredna konzumacija kulture” u okviru koje će, između ostalog, 24. septembra u Novom Sadu, na jednom od otvorenih prostora u centru grada, biti održana “izložba” pesama “100.000 pesnika za promene”.

Pesnici iz više od 350 gradova širom sveta učestvovaće 24. septembra u dosad najvećem globalnom čitanju poezije, koje će biti održano simultano u 70 zemalja, u cilju društvenih, ekoloških i političkih promena.

U akciji “100.000 pesnika za promene”, koja obuhvata više od 400 programa širom sveta, učestvovaće i autori iz gotovo svih zemalja u regionu, u organizaciji lokalnih partmera tog globalnog događaja.

Pesnici, pisci, umetnici i humanitarci kreiraće, izvoditi, demonstrirati i edukovati sugrađane u lokalnim zajednicama, a sami mogu da odluče na koju će specifičnu oblast promena da se fokusiraju.

Prema rečima pokretača te akcije Majkla Rotenberga (Michael Rothenberg), američkog pesnika, kantautora i urednika književnog magazina Bigbridge.org, opšti tematski okvir je globalni mir i održivost.

Osnovne karakteristike akcije su decentralizovanost i inkluzivnost.

Svaki lokalni organizator ima inividualnu blog stranu na glavnom sajtu akcije 100TPC.org, na koju će stavljati pisani materijal, fotografije, video snimke i drugu dokumentaciju u vezi sa tim globalnim događajem.

Sva prikupljena dokumentacija biće sačuvana zahvaljujući Stanford univerzitetu u Kaliforniji, u okviru digitalnog programa arhiviranja LOCKSS.

Najviše događaja za sada je najavljeno u gradovima u SAD, ali i u Kanadi, Meksiku, Indiji, Velikoj Britaniji, Australiji...

Lokalne akcije najavljene su i u Beogradu i Novom Sadu, kao i u Hrvatskoj, Makedoniji, Albaniji...

Novosadski događaj organizuje Kulturanova, a detalji o učešću nalaze se u rubrici Konkursi Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

LINK.







 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272