Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

3 glavna razloga zbog kojig se većina Vista korisnika neće prebaciti na Linux

Instalirali ste Vista operativni sistem na PC koji je došao opremljen sa 1 ili 1.5 GB RAM-a pre godinu dana i primetili ste da se sistem ne pokreće tako brzo kao kada je pokretao XP verziju Windowsa i pitate se šta da uradite?

Stvar koju je svaki Vista korisnik uradio barem jednom: odete u prodavnicu i kupite još GB RAM-a i verovatno moćniji procesor. Sada se Vista pokreće sa odličnim performansama i definitivno ste zadovoljni sa njim čak i ako se stanjio vaš novčanik.

Ovo je verovatno scenario koji se odigrao kod većine Vista korisnika kada su prvi put iskusili Vista operativni sistem. Naravno, ovo bi bila istina za neke koji misle da su napravili dobar izbor a ne za one koji su se vratili na svoju prethodnu XP instalaciju ili ubacili Linux live CD i formatirali ceo drajv tako da mogu da ga zaborave zauvek.

Šta mislite zašto većina Vista korisnika koji su ga neko vreme koristili sada ne pomišljaju o promeni svog operativnog sistema na neki operativni sistem otvorenog koda? Novac bi trebao da bude prilično velika motivacija o razmatranju činjenice jer Vista nije jeftin i da postoji dosta ljudi koji ne mogu sebi da priušte da ga kupe i da nadgrade svoje sisteme tako da mogu da uživaju u njegovom punom potencijalu.

Razlozi zbog kojih se ovo dešava su očigledni ako potrošite dosta vremena koristeći Vista-u na poslu i kod kuće: program dizajniran za Vista-u je stabilniji od njegovih rivala otvorenog koda i stoga ćete imati stabilnije radno okruženje, atraktivna strana neće učiniti da se vaš sistem ponaša loše izazivajući padove kada ih najmanje očekujete – kao što je slučaj sa Ubuntu-ovim Compiz-om, i poslednja i verovatno najvažnija stvar je činjenica da nijedan Vista korisnik neće biti primoran da upotrebi ništa slično Linux terminalu dok radi pod Vista operativnim sistemom.

Poslednji argument je verovatno najjača stvar koja sprečava Vista korisnike – i Windows korisnike generalno govoreći – od upotrebe Linuxa. Iako to nije loše kada se naviknete na njega a podrška zajednice je veoma dobra kada naiđete na problem (samo odete na forum koji se odnosi na Linux i postavite pitanje koje želite i dobićete odgovor brže nego što očekujete) Windows korisnici ga se i dalje plaše.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Buric Goran
A šta ćemo sa virusima kad se pojave. Za četiri godine koliko koristim linux još ne znam za pad sistema.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272