4 Oskara za KRALJEV GOVOR

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 13 / 1471

Kraljev govor

U oštroj konkurenciji, mada posle dodele "Zlatnih globusa" i uručenja "BAFTA nagrada" prilično očekivano, Kolin Firt kao kralj Džordž Šesti i maestralno dočarana šizofrena balerina u filmu Darena Aronofskog "Crni labud" od strane Natali Portman obezbedili su najviše glasova Američke filmske akademije.

Druga nominacija za Melisu Leo za ulogu u filmu "Borac" donela je američkoj glumici i prvu zlatnu statuetu za izuzetnu žensku epizodu. Kristijan Bejl nominovan za najbolju sporednu rolu u istom ostvarenju takođe je nagrađen Oskarom.

"Društvenu mrežu" zaobišle su glavne nagrade, ali u kategorijama montaže, scenarija adaptiranog prema litararnom predlošku i muzike nije bilo boljih od autora ovog ostvarenja.

Nolanov "Početak" odneo je pobede u četiri, ali sporednije kategorije za vizuelne efekte, kameru, zvuk i miks zvuka.

Ubedljivo najveće razočaranje doživela je ekipa filma "Čovek zvani hrabrost" jer od 10 kategorija, u koliko je bio nominovan, ni u jednoj nije proglašen za najbolji.

Oskar za originalni scenario dodeljen je Dejvidu Sajdleru (Kraljev govor), a nominovani su bili i Majk Li (Još jedna godina), Skot Silver, Pol Tamazi, Erik Džonson i Kit Dorington (Borac), Kristofer Nolan (Početak), Liza Čolodenko i Stjuart Blumberg (Deca su dobro).

"Alisa u zemlji čuda" Tima Bartona nagrađena je sa dva Oskara - za scenografiju i kostime.

Najbolji animirani dugometražni film je "Priča o igračkama tri-de", a još jedno priznanje Američke filmske akademije pripalo je autorima ostvarenja, za originalnu pesmu Rendija Njumena We belong together.

U kategoriji za najbolji film snimljen van engleskog govornog područja trijumfovao je ovogodišnji dobitnik Zlatnog globusa - dansko ostvarenje "U boljem svetu".

Filmski istoričar i konzervator Kevin Braunlou, režiser i producent Frensis Ford Kopola, režiser Žan-Lik Godar i glumac Eli Volak ovogodišnji su dobitnici počasnih Oskara koji su dodeljeni ranije.

U Kodak teatru u Los Anđelesu Oskari su dodeljeni 83. put. Kao i prošle godine u 24 kategorije. Voditelji programa bili su glumci En Hetvej i Džejms Franko a u ulozi prezentera našli su se raniji dobitnci i brojni režiseri te velika imena iz sveta filma.

Ono što je bilo primetno je sjajna scenografija i montaža koja je bila potpujno savremena ali istovremeno glamurozna za razliku od "skromne" prošlogodišnje. IZVOR.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar