Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

InDesign CS2 praktične vežbe

InDesign CS2 praktične vežbe

Popust cena: 1150 rsd

QuarkXPress 6

QuarkXPress 6

Popust cena: 440 rsd

Adobe InDesign

Adobe InDesign je aplikacija za pripremu štampe (desktop publishing application, DTP) i proizvod je kompanije Adobe Systems. Ovaj program je nestao kao direktana konkurencija programu QuarkXPress, i na početku je imao dosta teškoća da privuče korisnike koji se se već navikli na rad u QuarkXPress; međutim, 2002. godine je prodaja InDesign značajno prevazišla prodaju QuarkXPress, prvenstveno zbog toga što je Quark bio veoma spor u objavljivanju osnovne verzije XPress za Mac OS X. Pored toga, Adobe može da upakuje InDesign sa svojim ostalim alatima za dizajniranje, kao što su Adobe Illustrator i Adobe Photoshop - alati koji su takođe potrebni i kupcima XPress. Međutim, InDesign zaostaje iza XPress na tehnološki razvijenom DTP tržištu, uprkos činjenici da je InDesign u većini slučajeva moćniji od XPress.

InDesign može da izvozi dokumente u Adobe Portable Document Format i nudi višejezičnu podršku, dok korisnici programa XPress mogu da dobiju ove mogućnosti samo ako kupe mnogo skuplju “Passport” verziju. InDesign je prva značajnija DTP aplikacija koja podržava Unicode za obradu teksta i naprednu tipografiju fontova OpenType. Takođe, InDesign ima napredne osobine transparentnosti i mogućnost međuplatformskog skriptovanja pomoću Javascripta. Konačno, korisnički interfejs je veoma sličan programima Illustrator i Photoshop.

InDesign predstavlja kvalitetniju alternativu i naslednika još jednog Adobe programa, PageMaker. InDesign se primarno koristi za dizajniranje kratkih dokumenata (to jest, ne za knjige) ili članaka u periodičnim publikacijama, postere i druge štampane medije. Duži dokumenti se i dalje obično dizajniraju pomoću FrameMaker (priručnici i tehnička dokumenta) ili QurakXPress (knjige). Kombinacija relacionih baza podataka, InDesign i Adobe InCopy program za obradu teksta, koji koristi isti mehanizam formatiranja kao InDesign, je “srce” nekoliko izdavačkih sistema namenjenih za novine, magazine i druga izdavačka okruženja; InDesign i InCopy mogu da rade zajedno u malim izdavačkim okruženjima bez potrebe za namenskim sistemom ili relacionom bazom podataka. Dizajneri mogu da rade na InDesign dokumentu istovremeno dok urednici, koristeći InCopy, vrše izmene u tekstu povezanom sa dokumentom na kojem radi dizajner. Urednik može da vidi završetke istih linija teksta i druge tipografske detalje, i dok dizajner menja izgled teksta, urednik može da menja “geometriju” kako bi video rezultate rada dizajnera koji se tiču dužine teksta. U međuvremenu, dizajner može peridično da unosi izmene u tekst kako bi reflektovao najnovije uredničke izmene.

Nove verzije softvera uvode nove formate fajlova. Adobe je neprijatno iznenadio svoje korisnike time što nije dozvolio da InDesign CS snima fajlove iz starijih verzija InDesign. Međutim, u novoj verziji InDesign CS2, snimanje u formatu fajlova InDesign CS je dozvoljeno kroz format InDesign Interchange (.inx). Verzija InDesign CS 3.01, ažurirana u aprilu 2005. (dostupna besplatno na Adobe web sajtu), može da čita fajlove snimljene iz InDesign CS2 i eksportovane u ovaj format.

Verzije

  • InDesign 1.0, objavljena 16. avgusta 2000.
  • InDesign 1.5, objavljena početkom 2001.
  • InDesign 2.0, objavljena u januaru 2002. (samo jedan dan pre QuarkXPress 5).
  • InDesign CS (3.0), objavljen u oktobru 2003.
  • InDesign CS2 (4.0), objavljen u maju 2005.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272