Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Novi roman Paula Koelja - Alef

KOLIKO ŽIVOTA ŽIVIMO?

Ovo pitanje postavljamo sebi od samog početka civilizacije. Da li se život završava kada umremo? Da li prelazimo u drugu ravan? Da li se ponovo vraćamo na Zemlju? U mojoj novoj knjizi „Alef“ opisujem sopstveno iskustvo vezano za veoma osetljivu temu: reinkarnaciju. LINK

Pre svega treba da se odreknemo predstave da vreme može da se meri: ne može. Stvorili smo konvenciju koja je preko potrebna da bi društvo funkcionisalo – da nije tako, nikada ne bismo na vreme uhvatili voz ili bi nam kolač zagoreo u rerni. Takođe smo primorani da stvorimo vidljivu stvarnost oko sebe, inače ljudski rod ne bi uspeo da se spase od predatora. Izmislili smo nešto što se zove „pamćenje“, nešto kao kompjuterska memorija. Pamćenje služi da nas zaštiti od opasnosti, da obezbedi uslove da živimo u društvu, da pronađemo hranu, razvijamo se, prenesemo na sledeću generaciju sve što smo naučili. Ali to nije srž života.

Vreme ne prolazi; ono je samo sadašnji trenutak. Ovde, u ovom trenutku kada pišem, nalazi se i moj prvi poljubac, kao i zvuk klavira koji je svirala moja majka dok sam se ja igrao u dnevnoj sobi. Sve sam što sam bio i sve sam što ću biti. Kako ništa nema ni početak ni kraj – večnost je sadašnjost – živim sve što je prošlo i sve što će se dogoditi.

Plašimo se sledećeg: želimo, na primer, da se ljubav zaustavi u trenutku kada je sve u savršenom redu – ali to je zamka, jer se ljubav menja zajedno sa sadašnjošću. Da li sam 30 godina u braku sa istom ženom? Ne. Ona se promenila, ja sam se promenio, naša ljubav se preobrazila, zajedno sa nama.

Ništa nije počelo s našim rođenjem, niti će se završiti sa smrću. Možda se pitate: gde su oni koji su otišli? Nikada, baš nikada ne gubimo drage nam osobe. Oni nas prate jer nisu mrtvi. Zamislimo kompoziciju voza: ne mogu da vidim šta se dešava u vagonu ispred mojeg, ali i tamo su ljudi koji putuju u isto vreme i u istom prostoru kao ja, kao vi, kao svi ostali. Činjenica da ne možemo da pričamo sa njima, da znamo šta se dešava u drugom vagonu, potpuno je beznačajna; činjenica je da oni jesu tamo. I tako, ono što zovemo „život“ jeste kompozicija sa mnogo vagona. Ponekad smo u jednom, a nekad u drugom. Ponekad pređemo iz jednog u drugi – kada sanjamo, ili kada dopustimo da nas nesvakidašnje ponese.

Očigledno je da sve ovo potpada pod teritoriju misterije. Ali koliko smo samo puta doživeli onaj osećaj koji nazivamo „deža vi“? za delić sekunde (koji pokušavamo brzo da zaboravimo, jer se ne uklapa u logiku koju smo stvorili) ubeđeni smo da smo već bili na tom mestu, u toj situaciji, ili imali taj osećaj.

Svake noći putujemo kroz vreme. Činimo to nesvesno, kada sanjamo – odlazimo u našu skoriju ili davnu prošlost. Budimo se s mišlju da smo doživeli besmislene stvari u snu; ali nije tako. Bili smo u drugoj dimenziji, u drugim životima koje istovremeno proživljavamo, ali u kojima se stvari ne dešavaju isto kao ovde.

Koliko života smo proživeli? Uistinu, pitanje treba da glasi drugačije: koliko života živimo sada? Na svakome od nas je da na to pitanje odgovori.

Paulo Koeljo

Sve knjige Paulo Koelja u našoj knjižari



 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Danijela Bertanjoli
Paulo Koeljo je moj omiljeni pisac,i neko čije je ime dovoljno samo izgovoriti i tad sva okrutna i ruzna realnost,bude zaborav,i lako sa puno ljubavi uplovim u njegov svijet istine.Pročitala sam sve njegove knjige,osim ove zadnje,i svaka me je jako

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272