Američki potrošači su izgubili rekordnu količinu novca na Internet prevarama

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 11 / 1082

To je baš kao što pesma kaže, "Svako se pravi lud (Everybody plays the fool)."

FBI izveštava da su američki potrošači izgubili rekordnih 239 miliona dolara na Internet prevarama tokom 2007. godine. Imajući u vidu rekordan broj poslatih spem e-mail-ova (od kojih 75% otpada na Internet prevare), i ogromnu količinu novca koju su prevaranti zaradili širom sveta, ovo ne treba da nas iznenađuje; to je kao da kažete da pečeni krompir ide odlično uz ćevape.

Internet prevare su postale veliki i veoma isplativ biznis.

Evo još nekoliko interesantnih podataka:

Iako je količina izgubljenog novca ove godine veća, ukupan broj žalbi je bio manji. To znači da se prevaranti sve više fokusiraju na veće uloge kao što je radite-kod-kuće šeme i slično.

Većinu žrtava onlajn prevara čine muškarci, oko 75 procenata. U zavisnosti od toga koji pol pitate, dobićete različite razloge zašto je to tako. Žene će reći da su muškarci lakoverniji, dok će muškarci reći da su oni "spremniji na rizik." Na vama je da odlučite ko je u pravu.

Više od 75% onlajn prevaranata su muškarci, što je komplementarno sa gornjim brojem. Muškarci ne samo da primaju udarce, već ih i zadaju.

Šta je to što vi možete da uradite da vas ne bi prevarili?

Pre svega, obrazujte se. Mi moramo da se obrazujemo kako bismo znali kako da razlikujemo prevaranta od originala. Zdrav razum je druga stvar koju je dobro imati. Ako ponuda zvuči previše lepo, možete se opkladiti da je u pitanju prevara.

Takođe možete da angažujete širok raspon programa za borbu protiv prevaranata: spem filteri, phishing filteri i tako dalje. Većina novih antivirusnih i bezbednosnih programa imaju opcije koje vam omogućuju da se zaštitite od onlajn prevaranata.

I najvažnije od svega, ne verujte nikome ko vam obećava brda i doline a nikada niste čili za njega

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar