Anonimusi u akciji godine u subotu obaraju ceo internet

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 13 / 1382

Šta ćemo u subotu videti na internetu?


Hakerska grupa, koja je od formiranja 2008. onesposobila brojne sajtove, tvrdi da će blokirati sistem imena domena (DNS). Britanski stručnjak i profesor Alan Vudvord za BBC kaže da će, ako uspeju, oboriti "telefonski imenik čitavog interneta", koji veb-adrese pretvara u ono što internet zapravo koristi, tzv. internet protokol, i tako internet učiniti beskorisnim.

Dobri poznavaoci mreže smatraju da je to moguće izvesti ako bi se na najvišem nivou DNS-a izveo napad u kojem se internet server preplavi s toliko zahteva da više nije u stanju da odgovori na legitimne zahteve, što bi se zatim prenelo na celu mrežu.


To bi, kako se tvrdi, moglo da se postigne, recimo, tako što bi hakeri tudje kompjutere uz pomoć virusa pretvorili u "robote za slanje zahteva", pri čemu vlasnici računara toga ne moraju da budu ni svesni.


Ista tehnika je korišćena krajem februara kada je sprečen pristup stranici Interpola, što je samo jedna od mnogih organizacija koje su bile "žrtve" hakera proteklih godina.


Međutim, postavlja se pitanje, i ostaje da se vidi, da li je moguće koristiti slične postupke kako bi se stvorilo dovoljno prometa da se zaista zaustavi čitav internet.
Akcije "Anonimusa" uperene su, kako ističu hakeri, protiv cenzure na internetu i svega što predstavlja krupni kapital.

BLIC - IT.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar