Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Apple kreće na filmove

Zašto uvek tajanstveni Apple nagoveštava novosti u oblasti filmova? Peter Lewis iz Fortune tvrdi da ova kompanija možda pokušava da pokaže Holivudu da namerava da preuzme dominaciju u online preuzimanju filmova.

Kao stalni inovator u oblasti online medija, Apple Computer ima primat u oblasti online muzike, a vrlo brzo ce ga dobiti i u preuzimanju online televizijskih emisija. Medutim, Steve Jobs i kompanija sada krecu na novi front: preuzimanje filmova. Pocetkom ovog meseca je Jobs predstavio iTunes 7.0 kojeg karakterišu Apple iTunes Move Store i druge nadogradnje ovog svemoguceg softvera.

U isto vreme je Apple najavio novi uredaj sa kodnim nazivom iTV, koji ce se naci u prodaji sledeceg proleca po ceni od 299$. Pod pretpostavkom da ce raditi onako kako je reklamiran, iTV ce biti nedostajuca veza izmedu PC ili Mac i TV, dopuštajuci da filmovi preuzeti sa iTunes budu bežicno preneti na TV sa velikim ekranom u drugoj prostoriji.

Zašto Apple, koji je uvek tajanstven kada se radi o planovima za nove proizvode, prikazuje prototip iTV mesecima pre nego što ce se naci u prodaji? Pretpostavljamo da je to “pucanj upozorenja” za Holivud. Apple pokazuje da preuzimanje filmova radi bolje nego iko drugi i da ce biti još bolji u tome. Poruka je sledeca: Apple namerava da dominira preuzimanjem filmova, baš kao što sada dominira preuzimanjem muzike i TV emisija.

Kljucno pitanje je cena. Apple želi da sve filmove prodaje po ceni od 9,99$, baš kao što sve muzicke singlove prodaje za 99 centi. Studiji, medutim, to nece podržati zato što oni DVD-e prodaju za mnogo više novca (14$, pa na više), a veliki trgovine koje prodaju njihove DVD-e, kao što su Wal-Mart i Best Bye, ce u tom slucaju zahtevati iste uslove kao Apple.

Zato je Jobs pristao na mali kompromis: starije filmove ce prodavati za 9,99$, a cena ce ici do 12,99$ za odredene Disney klasike, kao što su Bambi i Pepeljuga, kao i za unapred narucene nove filmove i nove filmove u prvoj nedelji njihove prodaje. Nakon toga ce cena novih filmova biti 14,99$.

Filmski studiji i dalje nisu zadovoljni ovakvim dogovorom zati što misle da preuzimanje digitalnih filmova treba da bude skuplje od fizickih DVD-a, bez obzira na to što nema fizicke proizvodnje, distribucije i inventarskih troškova. Po njima, cena treba da bude viša zato što korisnici imaju više pogodnosti.

Jobs nece popustiti po pitanju cena, a sada ima dokaz od kompanije Disney da postoji potražnja i da legalno preuzimanje filmova može da poveca prihode filmskih studija. Studiji sada mogu da vide prednosti iTunes u poredenju sa katastrofama poput Amazon.com Unibox ili MovieLink i mogu da shvate da ce iTunes postati još popularniji kada Apple pocne da prodaje novi video iPod i iTV. Zato je, kaže Apple, otpor filmskih studija uzaludan. Usvajanje je neminovno.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272