Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Apple patent za višestruke Dashboard-ove

Izgleda kao nešto iz Leoparda…

Izgleda da jedna stvar koju ćemo sigurno gledati u Leopardu su višestruki Deshboard-ovi. U skorije vreme US Patent & Trademark Office je publikovao pet Apple patenata od kojih nam jedan, koji je nazvan “Multiple Dashboards”, daje prilično jasnu ideju o tome šta možemo očekivati da vidimo.

Patent obuhvata mogućnost korisnika da kreira višestruke Dashboardove koji mogu da se organizuju po bilo kom kriterijumu koji ima smisla za korisnika, i mogućnost da sadrže jednu ili više kopija istog vidžeta. Različiti događaji će biti u mogućnosti da pokreću različite Dashboardove, a korisnici će biti u mogućnosti da se prebacuju između njih po želji. Patent spominje da će korisnici biti u mogućnosti da specifikuju da li će Dashboard koji su oni kreirali biti dostupan drugim korisnicima datog računara. Čak šta više, korisnici će biti u mogućnosti da specifikuju da li žele da omoguće drugim korisnicima da prave promene na njihovim Dashboardovima.

Patent prikazuje nekoliko metoda rada sa višestrukim Dashboard okruženjem. Najjednostavniji je “tabs” koji omogućava brzi prelazak između Dashboard okruženja. Parametri kartica (veličina, boja, font i lokacija) mogu da se modifikuju od strane korisnika ili operativnog sistema da bi bolje prikazivali sadržaje dashboarda.

Još jedan metod rada sa okruženjem višestrukih dashboarda koji je detaljno opisan u patentu je trodimenzionalna kocka, na kojoj svaka strana prikazuje jedno dashboard okruženje. Korisnici bi mogli da manipulišu kockom, okrećući je okolo da bi videli različita okruženja, a prednost je što možete da vidite više od jednog Dashboard okruženja istovremeno. Pored kocke, patent spominje da takođe mogu da se upotrebe drugi geometrijski oblici, kao što su valjak, lopta, trougao i romb.

Imajući u vidu da Apple počinje da stapa aplikacije i Dashboarde, sa svim ovim drugim poboljšanjima, vidžeti bi mogli da postanu čak i veći nego što su do sada bili u Leopardu.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272