Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

SolidWorks 2009 do kraja (CD)

SolidWorks 2009 do kraja (CD)

SketchBook digitalno slikanje

SketchBook digitalno slikanje

Automobili budućnosti – BMW GINA, više informacija, video

Pregleda (30 dana / ukupno): 5 / 2061

Bavarski proizvođač nam je predstavljanjem jedinstene nove studije najavio budućnost svojih automobila kako u pogledu njihovog stvaranja, tako i u pogledu dizajna.

GINA ili Geometry and Functions In „N” Adaptions se pre svega odlikuje spoljnjim omotačem izrađenim od posebne tkanine koja pokriva pomične metalne delove svoje substrukture. Od prednjeg dela automobila preko bočnog, dakle od vrata pa sve do zadnjeg dela reč je o jednoj neprekinutoj celini koja zajedno čini strukturalno jedinstvo.

Kako bi se stvorilo ovako fleksibilno telo GINA je napustila nekoliko ubičajenih delova automobila kao što su klasični poklopac i maska motora, vrata, blatobrani, krov, poklopac prtljažnika i sl. Umesto njih tu je nova struktura sa minimalnim brojem komponenti.

Posebna tkanina koja prekriva sve karoserijske površine je učvršćena metalnom žičanom strukturom sa fleksibilnim ojačanjima napravljenim od ugljenih vlakana. Dizajn prostornog okvira je optimizovan kako bi udovoljio sigurnosnim standardima, potrebnoj čvrstoći i naprednim voznim sposobnostima, a sve bez konvencionalnih karoserijskih površina.

Vozač može pomicati delove unutrašnje konstrukcije putem elektro-hidrauličnih kontrola. Ovim bi se mogao menjati ukupni izgled automobila kako bi se automobil mogao prilagoditi trenutnim potrebama. Jedna od najočitijih promena je mogućnost zatvaranja prednjih svetala koja su do njihovog paljenja doslovce pokrivena pokrovom automobila. Paljenjem svetla se otkirvaju i time se menjaju konture prednjeg dela automobila.

Iako je BMW poznat po otkrivanju svojih budućih tehnologija putem konceptnih vozila, a često i s konceptima najavljuju tek neznatno izmjenjene produkcijske automobile, GINA će ipak, barem u bližoj budućnosti, ostati isključivo model namijenjen istraživanju i prezentiranju novih ideja.

U svakom slučaju pogledajte video zapis u kojem nam Chris Bangle, šef BMW-ovog dizajna, objašnjava funkciju i nastanak ovog fenomenalnog koncepta.

Izvor: memebox.com/futureblogger

Pripremio: Milenko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272