Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Baterije na gorivo za notebook-ove

Tradicionalne litijum-jonske baterije koje se koriste u notebook računarima i sve vrste drugih mobilnih računarskih uređaja imaju veliki broj mana kao što je kratak životni vek baterije prilikom puno učitavanja, povećana težina, dugo vreme punjenja i tako dalje. U poslednje vreme, ove baterije izazivaju veliku brigu među potrošačima kao i kompanijama koje ih proizvode zato što veliki broj incidenata uključuju litijum-jonske baterije za notebookove koje su zbog pregrejavanja dovele do požara.

Već neko vreme, Samsung i Toshiba rade na novoj tehnologiji koja bi mogla da se upotrebi kao zamena za problematične litijum-jonske baterije. Ove dve kompanije su uverene da baterije sa gorivom obećavaju. Po navodima sajta DailyTech, Samsung je prvi predstavio takvu tehnologiju pre nekoliko meseci kada je upotrebljen Direct Methanol Fuel Cell (DMFC skraćeno) za napajanje Q35 notebook-a. Bez obzira što je to bio samo prototip, DMFC je bio u mogućnosti da podrži laptop do 8 sati dnevno u toku čitavog meseca i imao je jačinu energije od 650Wh/L i ukupno skladište energije od 1.200Wh. Čak i ako je sama baterija bila velika i nezgrapna za pomeranje (skoro je dvostruko veća od samog notebook-a), ipak je ovo dostignuće veoma impresivno, pošto nema drugog rešenja za napajanje koje može da ponudi toliko energije za notebook a ipak da bude prenosivo.

Od decembra, kada se odigrala prezentacija, Samsung je napravio brojna poboljšanja na dizajnu njegovog DMFC-a, i novi prototip je značajno manji, veličine samo nekoliko baterija. Čak i tako, tehnologija je i dalje nekoliko godina udaljena od momenta kada će biti komercijalno dostupna. “Iako mi još treba da rešimo probleme “sa veličinom i jačinom”, ja mislim da smo napravili tehnički veliki korak u komercijalizaciji” rekao je SAIT VP Dr. Hyuk Change u novembru. “U roku od 2-3 godine, baterije na gorivo, uključujući i one za laptopove koje su trenutno u razvoju sa Samsung SDI-om, biće u širokoj upotrebi. Predviđa se osvajanje stabilnog tržišta sa proizvodnim linijama koje koštaju manje”.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272