Bibliografija Ive Andrića

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 4 / 889

Svi važni podaci o Ivi Andriću konačno u jednoj knjizi. Povodom sto godina od objavljivanja njegovog prvog književnog rada u "Bosanskoj vili" i pedeset godina od uručenja Nobelove nagrade, objavljena je "Bibliografija Ive Andrića".

Bibliografija sadrži gotovo 16.000 jedinica na 49 jezika. Popisana su sva dela: poezija, romani, pripovetke, eseji, putopisi, sećanja, intervjui, prepiska i Andrićevi prevodi. Sve to obuhvata 5.700 izdanja knjiga i drugih tekstova u novinama i časopisima.

Posebnu celinu čini literatura o Andriću. Na Bibliografiji su radili stručnjaci Biblioteke Matice srpske.

Glavni urednik Bibliografije Miro Vuksanović kaže da posao nije bio lak.

"Trebalo istražiti ne samo naše izvore nego i izvore biblioteka u svetu i u akademijama i u srodnim ustanovama i sve to po naučnim standardima objediniti tako kako treba jedna savremena bibliografija da izgleda", kaže Vuksanović.

Jedinu stručnu Bibliografiju Ive Andrića pre ove objavila je Srpska akademija nauka i umetnosti 1974. godine.

Radovan Vučković, Predsednik Zadužbine Ive Andrića kaže da je knjiga prava bibliografija kakvih ima malo i u svetu i koja predstavlja Andrića onakvog kakav on jeste, svestrano ga predstavlja.

"Andrić živi i danas ne samo u okviru naše čitalačke publike nego i u međunarodnim okvirima i to je bez sumnje njegova veličina", rekao je Radovan Vučković.

Ova Bibliografija poslužiće kao osnova za nova i potpunija tumačenja Andrićevog dela. Knjiga je dostupna i na internet stranicama Zadužbine Ive Andrića i Biblioteke Matice srpske. IZVOR

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar