Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Popust cena: 1240 rsd

BITEF 2007.

Osnovan 1967. godine, BITEF ( Beogradski Internacionalni Teatarski Festival) je neprekidno pratio i podržavao najnovije pozorišne tendencije. Rastući i razvijajući se, postao je jedan od pet najvažnijih i najvećih evropskih festivala pa je kao takav, zauzeo nezaobilazno mesto na pozorišnoj karti sveta . Postao je jedna od najznačajnijih kulturnih institucija naše zemlje, ali i mnogo više od toga. Važnost BITEFa prevazilazi sve političke i kulturološke granice. Zbog toga istoriju BITEFa, možemo nazvati istorijom savremenog teatra.

Revolucionarnih šezdesetih i sedamdesetih godina, osnivači ovog festivala ( Mira Trailović, Jovan Ćirilov i njihovi saradnici) hrabro su pratili burna zbivanja svetske pozorišne scene, čije su repertoare ispunjavala avangardna istraživanja. Osamdesetih, BITEF je Beogradu predstavio najviše domete scenske umetnosti postajući jedan od malobrojnih festivala na kom su podjenako zastupljene eksperimentalne forme i značajna klasična dostignuća. Uprkos političko-ekonomskoj krizi i embargu, u poslednjoj deceniji XX. veka BITEF je zahvaljujući nesebičnoj pomoći stranih kulturnih centara, vladinih i nevladinih organizacija uspeo da održi korak sa svetom, promovišući nove pozorišne tendencije i ultimativne teatarske vrednosti. Tako se BITEF održao u porodici velikih svetskih festivala, dokazujući da u društvu u kom je nastao predstavlja antitradicionalnu pojavu, i epohalnu vrednost srpske kulture.

Umesto opširnog razlaganja istorije BITEFa, dovoljno je nabrojati samo imena umetnika koji su u proteklih 41 godina, zahvaljujući ovom festivalu, posetili Beograd. Neki od njih otkriveni su upravo na BITEF festivalu, dok je za druge BITEF bio još jedna u nizu potvrda njihovog umetničkog značaja i vrednosti.

Više na: Bitef

Svečano otvaranje:
Sava Centar, Subota, 15. septembar, 20:00

Batševa dens kompanija

Tel Aviv, Izrael
„TRI“

Koreografije: Ohad Naharin
Veliki izraelski Batševa ansambl, jedan od najslavnijih plesnih teatara sveta, otvara 41. BITEF svojom najnovijom kreacijom „Tri“ u režiji velikog koreografa Ohada Naharina. Igrači ispituju granice svojih moći, brzinu i strasti, a koreograf bogatstvo svoje sintakse pokreta.

Počela je prodaja karata za Festival!

Karte se mogu kupiti na blagajni Pozorišta na Terazijama;
Terazije 29; radnim danima od 10-19h; vikendom od 10-17h.
Karte za otvaranje Festivala prodaju se i na blagajni Sava Centra.
Telefon za informacije: +381 11 33 44 318

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272