Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Brak pod prisilom između Blu-ray i HD DVD-a?

Ključna cifra u borbi između zavađenih tabora pristalica Blu-ray i HD DVD tehnologija iznosi 250.000.

Toliki je, naime, broj plejera za svaki od pomenutih formata koji su, prema podacima udruženja Computer Electronics Association, isporučeni potrošačima u toku 2006., prve godine u kojoj je prodaja ovih uređaja zaživela na globalnom planu. Ovde takođe treba napomenuti da je, pre otprilike godinu dana, pomenuto udruženje prognoziralo da će u toku 2006. godine biti prodato čak 750.000 plejera.

Opravdani strahovi potrošača od kupovine plejera “pogrešnog” formata – dodatno pojačani visokom cenom ovih uređaja i još nekim faktorima – značajno su umanjili očekivani stepen prodaje video plejera najnovije generacije i ubrzali početak prinudnog primirja u gorućem ratu oko standarda. Primera radi, južnokorejska kompanija LG je, početkom ove nedelje, zvanično objavila da će, nakon više meseci natezanja u vezi sa standardom, konačno otpočeti sa prozvodnjom combo Blu-ray/HD DVD plejera. Planirano je da detalji o ovom novom modelu javnosti budu predočeni u nedelju, 7. januara 2007. godine, samo dan uoči otvaranja Međunarodnog Sajma elektronike namenjene širokoj potrošnji (Consumer Electronics Show – CES), koji će se ove godine održati u Las Vegasu, od 8. do 11. januara.

Proizvođači komponenata, poput NEC-a i nekih drugih kompanija, već su otpočeli sa pripremama za proizvodnju delova koji bi mogli biti upotrebljeni u ovakvim kombinovanim plejerima. Firma Hitachi, koja je početkom godine najavila proizvodnju Blu-ray kamkordera, u oktobru mesecu je izdala saopštenje da će ponovo razmotriti probleme oko usvajanja video formata.

U međuvremenu, iz filmske kompanije Time Warner stižu vesti u vezi promovisanja jednog alternativnog formata video medijuma, pod nazivom Total HD, koji bi se mogao koristiti i u Blu-ray i u HD DVD plejerima.
“Svedoci smo postepenog popuštanja napetosti među zaraćenim stranama,” kaže Stephen Baker, analitičar u kompaniji NPD Techworld. “Prodaja je daleko ispod očekivane. ^ak i oni osvedočeni ljubitelji novotarija, za koje se mislilo da će u buljucima nagrnuti u prodavnice kako bi nabavili neki od plejera nove generacije, odlučili su da ovog puta ipak ostanu suzdržani.”

Za one koji to ne znaju, Blu-ray i HD DVD su tehnologije za izradu optičkih diskova visoke definicije i velike gustine zapisa. Zagovornici Blu-ray tehnologije ističu da se pomoću nje može uskladištiti veća količina podataka na jednom disku, što će filmskim studijima omogućiti da na svaki DVD napakuju više dodatnih sadržaja, snimljenih iza scene. Sa druge strane, pobornici HD DVD-a tvrde kako je ova tehnologija bolje usklađena sa postojećom DVD infrastrukturom, usled čega će cena njihovih plejera biti znatno niža.

Grupisanje snaga

Sony, Philips, Panasonic i još neke kompanije, podržavaju Blu-ray. Nasuprot njima stoje Microsoft, Intel i Toshiba, koji zagovaraju prelazak na HD DVD tehnologiju.

Različite filmske kompanije su se takođe priklonile jednoj ili drugoj zaraćenoj strani. Doduše, neke od njih su voljne da podrže oba standarda, ali treba imati u vidu da bi to dovelo do neminovne zbunjenosti potrošača, koji bi stalno morali da vode računa o tome da li neki konkretan disk odgovara video formatu koji podržava njihov postojeći plejer.

Ne treba se, međutim, zavaravati: rat argumentima i oštra konkurentska borba i dalje traju. Stan Glasgow, predsednik kompanije Sony Electronics, prošlog meseca je izjavio da bi projektovanje i izrada kombinovanih plejera, tehnički gledano, mogla biti veoma komplikovana, te da bi njihova maloprodajna cena bila neprihvatljivo visoka.

Oktobra prošle godine, Kazuhiro Tsuga, izvršni direktor kompanije Matsushita, okarakterisao je mogućnost proizvodnje combo plejera kao “čistu glupost”, prvenstveno zbog visoke cene koju bi ovi uređaji imali na tržištu.

^ak i ako izuzmemo ove, čisto inženjerske probleme, činjenica je da će ovakvi combo DVD plejeri verovatno biti veoma skupi, barem u početku. Cena standardnih Blu-ray plejera trenutno se kreće od 600 dolara pa naviše, dok se HD DVD plejeri prodaju po ceni od oko 400 dolara ili više. Pored toga, na zalihama gotovo da nema lasera koji se koriste u Blu-ray plejerima. Ovo ograničenje se, primera radi, itekako odrazilo na prošlogodišnju prodaju Sony-jevih igračkih konzola PlayStation 3, koje u sebi takođe sadrže Blu-ray plejer. Kako će se tek stvari odvijati sa nekim combo plejerom, koji će u sebi morati da ima dva različita lasera, gomilu specijalno dizajniranih delova i, shodno tome, znatno veću cenu, ostaje da se vidi.

Još jedan od faktora koji će uticati na povećanje cene kombinovanih DVD plejera, jesu vlasnička i patentna prava (royalties). Naime, proizvođači combo plejera će naknadu za korišćenje patenata morati istovremeno da plaćaju i Blu-ray i HD DVD organizacijama. Stoga ne treba da čudi što je glasnogovornik kompanije LG, koja je isporuku svojih combo plejera najavila već za prvi kvartal ove godine, saopštio da će njihova cena biti objavljena tek na zvaničnoj prezentaciji novog uređaja, u nedelju 7. januara.

Prihvatanje Total HD tehnologije za izradu diskova će verovatno biti suočeno sa sličnim barijerama. Filmski studiji bi trebalo da se zajednički dogovore o njenom usvajanju, a činjenica je da su mnogi od njih već investirali značajne sume novca u Blu-ray, odnosno HD DVD.

Pa ipak, istorija nas uči da rešavanje nesuglasica oko standarda uveliko pospešuje prodaju. Proizvođači DVD uređaja su bili prinuđeni da prihvate kompromis u vezi različitih standarda za beleženje podataka. Prodaja DVD rezača počela je da beleži ogroman rast, uz istovremeni pad cena ovih uređaja, tek nakon pojave “multiformat” tehnologije.

Vrlo je verovatno da će i ovaj aktuelni rat oko standarda, koji polako ali neumitno jenjava, krajnjim potrošačima doneti samo bespotrebne glavobolje. Proizvođači PC računara već uveliko biraju koje će  drajvove pakovati u svoje mašine i za pretpostaviti je da će se mnogi od njih prikloniti jednoj ili drugoj strani.

Kao posledica toga, neki kupci će možda odbiti da kupe PC računar određene marke, samo zbog toga što je njegov proizvođač odlučio da podrži Blu-ray tehnologiju, jer oni u svojim kućama već poseduju HD DVD plejere, ili obrnuto. Zahtevi za povraćajem kupljene robe i pritužbe korisnika neminovno će postajati sve učestalije.

Ipak, prema rečima već citiranog gospodina Baker-a iz kompanije NPD Techworld, ne mogu se baš svi ovi problemi podvesti pod posledice rata između dvaju suprotstavljenih standarda. Naime, činjenica je da veliki broj potencijalnih kupaca još uvek poseduje TV prijemnike starije generacije, koji fizički nisu u stanju da iskoriste prednosti koje nude novi plejeri. “Po svemu sudeći, ova tranzicija će biti teška,” kaže Baker.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272