Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Časopis Gradac posvećen Svetislavu Basari

U prisustvu "glavnog junaka" temata - Svetislava Basare, o njegovom liku i delu kao i o ovom broju "Gradca" govorili su Teofil Pančić, Igor Perišić, Goran Lazičić a moderator je Marjan Čakarević.

Čakarević koji je i jedan od autora priloga za temat ocenio je da je Basara jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca i čačanski časopis je “prirodno” okruženje za Basaru, budući da je njegov književni, put od samog početka, vezan za ovaj časopis i njegovu misiju u srpskoj kulturi.

Temat su priredili Maja Rogać i Zoran Jeremić, a reč je o izboru najreprezentativnijih tekstova domaćih i stranih autora o Basari, kao i o nekolicini memoarskih zapisa, koji su veoma važni za razumevanje njegovog opusa. Između ostalih, o Basari pišu Dejan Ilić, Branko Kukic, Novica Milić, Igor Perišić, Maja Rogač, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić, Aleksandar Jerkov i drugi.

Predstavljajući sadržaj "Gradca" Goran Lazičić je rekao da je podeljen na hronološki načinjen izbor iz Basarine proze a drugi deo čine tekstovi o piscu i to po hronološkom redu. Prvu grupu čine, prema rečima Lazičića, napisi iz osamdesetih iz pera Basarinih istomišljenika i prijatelja koji su udarili temelje "basarologiji" oslanjajući se na posmodernističke teorije a zatim dolaze tekstovi iz devedesetih i prve decvenije 21. veka koji su sintetičniji, složeniji i koji ga svrstavaju među pisce koji nisu samo okrenuti satiri, groteski, već i metafizici.

Perišić se pozabavio izborom tekstova za temat izdvojivši nekoliko koje smatra da su paradigmatični za tumačenje Basare, dok je Pančić načinio najbolji kompliment autorima temata da su se postarali da bude zabavan, interesaantan i nimalo suvoparan i izrazio je nadu da se Basara neće "uobraziti" što je postao "živi klasik" već da će nastaviti da piše kako on to najbolje ume.

Basara se požalio što je morao da čeka više od dve decenije da se urednik "Gradca" Branko Kukić umilostivi da napravi tematski broj posvećen njemu što je on očekivao odavno još u vreme kada je u Čačku objavio svoje prve knjige. Inače, Basara, nakon ove šale pokazao je da može i da se uozbilji kada je konstatovao da mu je čast što su ugledna imena pisala o njemu i što su osvetlili njegova dela iz uglova koje ni on sam nije zapazio. Osvrnuvši se na pripadnike mlađe generacije kritičara on je konstatovao da su samo po godinama mlađi inače su pokazali takvu zrelost koja se ne sreće kod nekih iz njegove generacije. IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272