Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

IPv6 mreža

IPv6 mreža

Popust cena: 1760 rsd

Cisco Tehnologije

Cisco Tehnologije

Popust cena: 1540 rsd

Cisco pomera zaštitu mreže na njene granice

Cisco Systems je predstavio ažuriranu verziju svog projekta Network Admission Control (NAC), namenjenog da proširi zaštitu od parazitskih i zlonamernih programa do spoljašnjih ivica korporacijske mreže.

NAC klijenti spojeni sa mrežom automatski proveravaju da li sistem ima najnovija antivirusna ažuriranja, najnovije alate protiv spyware programa i da li su instalirane sve zakrpe.

Ako sistem ne prođe ovo testiranje, Cisco tehnologija blokira pristup mreži i umesto toga vodi korisnike do sekcije gde mogu da ažuriraju zakrpe.

Tamo gde tradicionalni bezbednosni sistemi proveravaju identitet korisnika tražeći korisničko ime i lozinku, NAC proverava koji se uređaj koristi za pristupanje mreži. Na taj način se pojačava zaštita od bezbednosnih pretnji koje dolaze od korisnika koji se prijavljuju na korporacijsku mrežu od kuće, koristeći svoje personalne računare. To takođe sprečava privremene radnike, kao što su konsultanti ili tehničari za održavanje, da unesu parazitske programe u mrežu kada priključe svoj laptop. Ažurirana verzija našeg proizvoda pomera proveru autentičnosti sa servera na komutatore unutar mreže, što će organizacijama pomoći da mnogo ranije uoče napade parazitskih programa, rekao je Bob Gleichauf, direktor Ciscove grupe za bezbednost i tehnologiju. Mnogo provala parazitskih programa i virusa se dešava unutar korporacijske mreže, unutar zaštitnog zida, kada dođete na posao i priključite svoj laptop, dodao je Gleichauf.

Da bi se NAC aktivirao na bežičnim pristupnim tačkama i komutatorima, organizacije moraju da nadograde softver koji se izvršava na ovim uređajima. Gleichauf kaže da je ova nadogradnja obično obuhvaćena postojećim ugovorima o podršci.

Pored pomeranja bezbednosne provere na ivicu mreže, Cisco je povećao broj svojih partnera koji dizajniraju zaštitne softvere i podržavaju ovu tehnolgiju, sa početnih pet na preko 60, uključujući Symantec, Trend Micro i Computer Associates. Ovi zaštitni softveri vrše stvarnu verifikaciju nivoa zakrpa i prosleđuju te informacije softverskom agentu. Ovakav pristup garantuje da će čak i oni računari koji ne sadrže specijalnog Cisco Trust Agenta, kao što su laptopovi koje spolja unesu konsultanti ili neko drugi, biti provereni kroz ovakav postupak.

Cisco ipak preporučuje kompanijama da instaliraju agenta u svom sistemu zato što to omogućava korisnicima da brže pristupe mreži.

Dok Gleichauf očekuje da će kompanije postepeno prihvatiti ovu tehnologiju za kontrolu pristupa mreži, Lawrence Orans, direktor istraživačkog odseka u Gartneru tvrdi da to predstavlja jedno veliko pomeranje standarda. Orans upozorava da će organizacije, ako žele da profitiraju od ove tehnologije, morati da se standardizuju na Cisco opremi. “Ovo predstavlja odlučujući momenat. Ili ćete odlučiti da od sada investirate u Cisco infrastrukturu, ili ćete morati da tražite neka druga rešenja”, kaže on.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272