Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Crna kutija od knjige do ...

Crna kutija

Crna kutija je izraz koji je u nauku uveo Ešbi, a označava vrlo složene sisteme o čijoj strukturi i načinu funkcionisanja malo ili gotovo ništa ne znamo. Šta je "crna kutija" zavisi i od subjekta koji posmatra određeni objekat, pojavu ili proces. Za nekoga i radio aparat može biti "crna kutija", dok za drugoga ni jedno tehničko sredstvo to ne može da bude jer u suštini za svako je poznata struktura i način funkcionisanja. Sasvim je sigurno da se nauka bavi "crnim kutijama", istraživanjem onoga što je nepoznato. Naspram "crne kutije" postoji i pojam "bela kutija" kojim se označava spoznati objekat, pojava ili proces. Nešto što je jednog trenutka "crna kutija" vremenom može postati "bela kutija". LINK.

Crna kutija - Rečnik komunikacionih tehnologija

1) Elektronski uređaj za koji sigurno ne želite da gubite vreme pokušavajući da ga razumete. Kao, na primer, "Prosledićemo podatke kroz crnu kutiju koja će ih postaviti u X.25 format". Termin odskora označava i PBX komutatore. Iako je "Black Box" generički termin, Black Box Corporation iz Pittsburgha, PA, imala je “drskosti” da registruje termin kao zaštićenu marku. Zajednica telefonskih “zaluđenika” (Phone Phreak) koristila je termin crna kutija za opis uređaja koji se postavlja na telefonske linije u elektromehaničkim centralama (inače, one ne rade na ESS centralama). Prema tvrdnjama ljudi iz ove zajednice, crna kutija se sastoji od otpornika, kondenzatora i prekidača, koji treba da "zavara" centralu, tako da ona ne registruje podizanje slušalice prilikom obavljanja međugradskih poziva. Pošto na poziv nije odgovoreno, ne mogu ni da se naplate troškovi poziva. Lukavo, zar ne (i nezakonito)? Videti Blue Box, Red Box i White Box. 2) Uređaj za snimanje svih operacija tokom avionskog leta na osnovu koga je moguće rekonstruisati razloge eventualnog pada aviona. Kutija je, u stvari, svetlonarandžaste boje.

Naručite za samo 1990 dinara.

Darvinova crna kutija

Da li volite da čitate knjige u elektronskom obliku?

Izdavačka kuća Eden je ponudila knjigu "Darvinova crna kutija" u elektronskom i štampanom obliku.

LINK.

Knjiga - Crna kutija

Označen u podnaslovu kao „utopija o naknadnoj stvarnosti“, roman pokazuje nesvakidašnju aktuelnost, usredsređenost na neka od najvažnijih pitanja savremenosti, kao i samosvesno istraživanje konkretnih i prepoznatljivih crnih tačaka moderne evropske istorije.

Naručite danas svoju Crnu kutiju.

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272