Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Da li igranje video igara dovodi do asocijalnog ponašanja?

Ja nisam ljubitelj cenzure ni u kojoj formi, i teško mi je da poverujem da bi nekoliko sati igranja Grand Theft Auto video igrice moglo da dovede do toga da neko stvarno ukrade auto i ubije prostitutku, barem ne više nego što bi igranje Guitar Hero igrice napravilo od mene rok zvezdu ili igranje Viva Pinata napravilo od mene baštovana.

 

Ipak, sve je više i više dokaza koji ukazuju da video igrice imaju suptilan uticaj na našu psihu i na naše akcije u stvarnom životu. Ovaj put, jedna interesantna studija potvrđuje efekat koji sam ja iskusio puno puta: Nakon igranja igrice u kojoj se vozi automobil, 27 procenata vozača (od 16 do 24 godine) vozi brže ili rizikuje više nego kada ne igraju vožnju automobila. Otprilike jednak broj je rekao da su zamišljali da su u igrici dok voze automobil. To je malo zastrašujuće.

Naravno, ovi rezultati teško da su naučni (oni su rezultat ispitivanja, a ne eksperimenta), tako da su ove tvrdnje kao stvorene za jednu dobru diskusiju. Na primer, neki vozači tvrde da su usled igranja igrica postali bolji vozači u stvarnom životu. A kritičari tvrde da uslovi realnog života u sadašnjosti imaju veći uticaj na to kako vozite nego video igrica koju ste igrali možda sat vremena ranije.

Ipak isto tako je glupo tvrditi da igrice nemaju nikakav uticaj na to kako se ponašamo. Znam da sam i ja bio u iskušenju da nagazim na gas na crvenom svetlu na semaforu i da samo uskočim u druga kola kada mi nestane benzina. Ali hej, ovo je stvarni svet, i sumnjam da bi takvo ponašanje bilo tolerisano dugo vremena. Ja nikada stvarno nisam uradio ništa slično.

Ovakvo istraživanje možemo i mi da sprovedemo. Šta vi mislite o igranju igrica i vožnji? Imate li neke priče (dobre ili loše) o tome kako su vam video igrice naškodile (ili pomogle) za volanom?

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272