Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Daj mi dolar, ako hoćeš da prestanem da te spamujem!

Spamovanje je definitivno problem koji nas sve muči, jer sam ubeđen da ne postoji nijedan korisnik Interneta koji uspeva da ih u potpunosti eliminiše iz svog e-mail sandučeta. Osim toga, spamovanje nije usmereno samo ka e-mail nalozima. Njegova žrtva mogu postati i brojni drugi Internet servisi, kao što su forumi, blogovi, web sajtovi, pa čak i servis za razmenu SMS poruka putem mobilnih telefona. Pre nekog vremena, kompanije koje se bave bezbednošću objavile su da su suočene sa velikim problemima u vezi tzv. spamovanja blogova, maliciozne aktivnosti koja se sastoji u objavljivanju ogromnog broja komentara na jedan jedini blog članak.

Problem je, doduše, ubrzo rešen, i to uz pomoć takozvanih “captchas” sličica (slike na kojima je prikazan tekst, koji korisnik mora uneti u priloženo polje na web stranici, da bi uopšte mogao da na njoj objavi komentar). Nedavno je, međutim, objavljena vest o pojavi alternativnog načina spamovanja, koji je bio veoma popularan tokom decembra prošle godine. Reč je o slanju velikog broja SMS poruka ka mobilnim telefonima širom sveta. Mada u kompanijama za bezbednost tvrde kako su na ovakve napade ranjivi svi vlasnici mobilnih telefona, bez obzira na njihovu marku ili mrežu kojoj pripadaju, od mobilnih operatera stižu uveravanja kako su oni u stanju da efikasno blokiraju zlonamernog pošiljaoca, tako da i ovaj problem možemo smatrati rešenim.

Pre neki dan, zaposleni u kompaniji McAfee primili su od svojih korisnika nekoliko prijava u vezi još jednog novog načina spamovanja, pomoću kojeg spammer može veoma lako doći do novca – radi se o e-mail poruci u kojoj se od žrtve traži da pošiljaocu uplati 1 dolar, ukoliko želi da ubuduće bude pošteđen od različitih vidova spam-a. Sva je prilika da spammer nije bio svestan da je McAfee jedna od najmoćnijih kompanija koje se bore protiv ove vrste kriminala, te da će ga zaposleni u njoj odmah prijaviti ruskim organima vlasti.

“Andrey Slabosnickiy, iz Rostova-na-Donu, bio je toliko ’oštrouman’ da jednom od naših međunarodnih lovaca na spam-poruke ponudi mogućnost da ga, uz novčanu nadoknadu od jednog dolara, izbriše iz svoje baze podataka,” kažu zaposleni u McAfee-ju. “S obzirom da je ponudio mnogo načina za uplatu novca za ’otkup’ (Web Money, Yandex, SMS, i razne e-mail adrese), velika je verovatnoća da će Andrey za sobom ostaviti gomilu dokaza organima reda, ukoliko ovi uopšte odluče da ga krivično gone, u šta lično veoma sumnjamo, imajući u vidu efikasnost lokalnog zakonodavstva u borbi protiv spamovanja.”

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272