Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Danas, 25. novembra moja Zoe slavi rođendan, pravi dan za Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama

Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama - 25. novembar

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun apelovao je danas, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, na vlade i druge partnere širom sveta da pomognu u kampanjama za suzbijanje ovog nasilja, kako novčanim sredstvima, tako i angažovanjem čitavih društava.
Ban je ukazao da je Fond UN za borbu protiv nasilja nad ženama, koji je osnovan pre 15 godina, do sada uložio 77 miliona dolara u 339 inicijativa u 126 zemalja, a da je samo ove godine primio 2.500 zahteva za 1,2 milijarde dolara odštete. Generalni sekretar UN je ukazao da se nasilje nad ženama i devojčicama javlja u brojnim oblicima, uključujući silovanje, nasilje u porodici, na poslu i u školi, sakaćenje ženskih polnih organa, seksualno nasilje u oružanim sukobima, i da su njegovi počinioci pretežno muškarci. "Želeli bismo da Fond učini još više, ali potražnja i dalje nadmašuje resurse", istakao je Ban, naglašavajući da u ovoj borbi treba angažovati čitava društva, a posebno mladiće i dečake, kako bi se promovisli "zdravi modeli muškosti". "Nasilje, a u mnogim slučajevima i sama opasnost od nasilja, jedna je od najznačajnijih prepreka za ostvarenje potpune jednakosti žena", kazao je Ban.

Zamenica generalnog sekretara Saveta Evrope Mod de Ber-Bukikio pozvala je vlade da ratifikuju prvi evropski sporazum u cilju borbe protiv nasilja nad ženama i u porodici. "Svake godine 25. novembra, svetski lideri osude nasilje nad ženama, ali se konkretno skoro ništa ne promeni. Ova godina je prekretnica - zahvaljujući Konvenciji, Savet Evrope sada može da pruži realno sredstvo za promenu", kazala je Ber-Bukikio. Potpisivanje Konvencije Saveta Evrope, koja sadrži mere za sprečavanje nasilja, zaštitu žrtava i kažnjavanje počinilaca i uspostavlja odgovornost države u tom pogledu, počelo je u maju ove godine.

Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama, prvi put je ustanovljen 25. novembra 1981. u Bogoti, a na taj dan UN, vlade i humanitarne organizacije širom sveta pozivaju sve društvene aktere da učestvuju u aktivnostima čiji je cilj sprečavanje nasilja nad ženama. (Tanjug)

LINK.

Kada kažem Zoe, šta sve dobijem?

LINK.

Zoe u Kentakiju

LINK.

Reno Zoe, ko se ne bi u njega zaljubio?


LINK.

Naravno i ciklon Zoe koji je nekada...

LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272