Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Danas je Svetski dan knjige

Nakon otvaranja muzeja održana prva sednica Odbora "Kuće pisaca" čiji su članovi Jelena Lengold, Vule Žuric, Mirko Demić, Zoran Hamović i Dajana Ðedović.

Istog dana, 21. aprila, u Beogradu su organizovani raznovrsni programi u Biblioteci grada, u Narodnoj biblioteci i u knjižarama u slavu knjige i čitanja.

Gradska biblioteka pod motom "Svi u Biblioteci" je organizovala sada već tradicionalnu akciju "poznati preporučuju" kada su od 11 do 12 sati poznate ličnosti preporučivale knjige i radile kao bibliotekari.

Među učesnicima su bili glumci Mirjana Karanović, Nikola Ðuričko i Slobodan Boda Ninković, muzičari Srđan Gojković Gile, Dragoljub Ðuričić, Kristina Kovač, Nina Radojčić, Leontina Pat i voditelj Ivan Ivanović.

Zainteresovani su mogli na ovaj dan da se učlane uz popust od 50 odsto, a članska karta omogućava pozajmljivanje knjiga u svim bibliotekama iz mreže.

U okviru proslave Dana knjige, Biblioteka grada otvorila je i svoj novi ogranak u Železniku "Ðura Jakšić" u ulici Srpskih vladara 6.

U Narodnoj biblioteci Srbije, čija se rekonstrukcija očekuje do kraja maja, 21. aprila je organizovana prezentacija "Kvantitativnog istraživanja tržišta knjiga na teritoriji Srbije", koje je na njen zahtev organizovalo i koordiniralo preduzece "Most", poznato kao osnivač prve virtuelne knjižare u Srbiji.

Tri nova velika lanca knjižara "Delfi", "Vulkan " i "Bookstore Evrogiunti" kao i knjižara "Dereta", uprkos padu prodaje knjiga, obeležiće Dan knjige posebnim popustima, poklonima i okupljanjima pisaca.

Pod sloganom "Erupcija ideja" knjižara "Vulkan" u Tržnom centru "Ušce" u Beogradu organizuje mini sajam knjiga od 22. do 30. aprila na kome ce pisci Žarko Jokanović, Jelena Bačić Alimpić i Radoslav Petrović predstavljati svoje naslove, potpisivati knjige i družiti se sa čitaocima.

Najveći knjižarski lanac "Delfi" poručuje da je kod njega "Svaki dan Dan knjige" ali da je idući u susret 23. aprilu, za svoje čitaoce, pripremio velike popuste.

Izdavačka kuća "Laguna" prodavaće od kraja aprila i tokom maja 500 naslova u pola cene, a od 5. maja u knjižari "Delfi SKC" biće organizovane književne tribine u slavu knjige.

Prva tribina će biti posvećena novim izdanjima knjiga dobitnika Nobelove nagrade (Andrić, Ljosa, Herta Miler) i onima koji uskoro dolaze (Isak Baševis Singer, Žan-Mari Gistav Le Klezio, Ivan Bunjin, Ernest Hemingvej i Žoze Saramago).

Knjižarski lanac "Bookstore Evrogiunti" radiće 23. aprila do 21 sat i davaće popust do 75 posto pod sloganom "Knjiga za svakog!"

Ovaj izdavač poznat po serijalima o Hariju Poteru i "Sumrak sagi" nudi nove hitove Kena Foleta, Džona Grišama, Džona Daninga, Sante Montefjore .

Grafički atelje "Dereta" dočekivaće kupce cvetom, po ugledu na kolege iz Barselone koje su na taj način obeleživale Dan knjige.

Takođe, od 19. do 23. aprila "Dereta", uz redovna sniženja na svim svojim izdanjima, daje poseban popust od 30 posto, na knjige autora koji pišu na španskom jeziku u slavu Servantesa.

Povodom svetskog dana knjige 20. aprila u Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu besedio je akademik Matija Bećković, a na dečjem i pozajmnom odeljenju, knjige su preporučivali poznati Kraljevčani, dok je na platou ispred Biblioteke otvoren svojevrstan “Knjigomat” iz koga ce građani moći da odnose knjige, ali i da u njega ostavljaju svoje.

U bibliotečkim holovima je otvorena izložba fotografija o posledicama zemljotresa, sanaciji biblioteke i donatorskim programima.

Dan knjige ustanovljen je 1926. godine u jednoj knjižari u Barseloni u znak sećanja na taj dan 1916. godine kada su preminula dva "besmrtna" književnika Španac Miguel de Servantes i Englez Vilijam Šekspir.

Inspirisan je tradicionalnim običajem darivanja kupaca knjiga cvećem koji su uveli knjižari iz Barselone 1926. godine. Katalonski knjižari su svakome ko bi 23. aprila kupio knjigu poklanjali cvet.

Običaj je podstakao UNESCO da 1995. godine proglasi 23. april Svetskim danom knjige i prevođenja, a pre nekoliko godina datum je ušao u kalendar kulturnih manifestacija u Beogradu.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272