Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Dell-u su potrebni bolji Linux drajveri

Dell Inc. je nedavno počeo da dobija na popularnosti kao kompanija koja je naklonjena Linux operativnim sistemima. Priča je počela sa Dell-ovom lepom inicijativom odgovaranja korisnicima koji su tražili neke Linux zasnovane proizvode na IdeaStorm forumu. Tada, Dell je objavio četiri Ubuntu zasnovana sistema koji su namenjeni ljubiteljima otvorenog koda.

Ubrzo nakon toga, Dell je dodao još dva sistema u svoju primamljivu ponudu a zatim objavio da pokušava da razvije strategiju za njihovo distribuiranje van Sjedinjenih Država. Nakon takve ponude, izgleda da su klijenti postali veoma uzbuđeni Dell-ovim Linux zasnovanim proizvodima pošto su tražili još više. Čak je Mark Shuttleworth rekao u jednom od svojih govora na prvoj UbuntuLive konferenciji, koja se održala u Portlandu, Oregon, da bi Dell trebao da nastavi ono što je započeo i da izdaje još više računara koji su zasnovani na Linuxu.

Međutim, po rečima Dell-a, ovaj zadatak nije toliko jednostavan kao što izgleda. Po rečima nekih izvora, izgleda da se Dell suočava sa nekim tehničkim problemima kada dođe do postavljanja Linux distribucije na notebook ili desktop, tačnije, nedostaju odgovarajući Linux drajveri za hardver koji Dell postavlja unutar računara. Amit Bhutani iz Dell-a je rekao na UbuntuLive konferenciji da Dell ima nekoliko "područja ispitivanja" kada je reč o Linuxu i ukazao je na Nvidia 2D i 3D drajvere koji su, po njemu, priličan "izazov za uključivanje na platformu".

Međutim, ako pomislimo na neke ATI Linux drajvere, oni su prilično daleko od materijalizovanja. Dell tvrdi da bi im bila potrebna mnogo bolja podrška za njih u mnogim područjima kao što su audio/video kodeci, ATI video kartice, štampači, bežična mreža, TV tuneri i daljinski upravljači, LCD TV-i ili 3D efekti. Ali svi mi znamo da Dell-ova želja nije nešto što može da se ispuni preko noći, pošto su to priznali i Dell-ovi zvaničnici.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272