Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Delphi 2006

U ovoj kratkoj elektronskoj knjizi su objašnjene razlike između Delphija 2005 i Delphija 2006. Knjiga je osmišljena kao dodatak za knjigu “Mastering Borland Delphi 2005”, koju je napisao Marko Kantu (Marco Cantù, Sybex).

Iako se može smatrati posebnom knjigom, u njoj se često koriste delovi štampane verzije knjige, pa bi zbog toga pri ruci trebalo da imate štampanu verziju knjige kako biste elektronsku knjigu najbolje iskoristili. Zapravo, ja sam namerno izostavio materijal koji se već nalazi u štampanom izdanju.

Dodaci u ovoj knjizi su organizovani u poglavlja koja odgovaraju štampanom izdanju. Primeri koji su objašnjeni (i primeri koji će biti objašnjeni) se mogu preuzeti sa adrese www.marcocantu.com/md2005.

Knjiga za sada postoji u HTML formatu. PDF verzija knjige će se verovatno pojaviti u budućnosti. Marko želi da se zahvali Piteru Vodu (Peter Wood) na neprocenjivoj pomoći prilikom pravljenja ove elektronske knjige.

Autor
Marko Kantu je autor niza knjiga Mastering Delphi i veoma važna ličnost u Delphijevoj zajednici. Marko je jedan od dobitnika nagrade “Spirit of Delphi”. Takođe, Marko drži predavanja i konsultacije o Delphiju i o XML i Web tehnologijama.

Markov Web sajt se nalazi na adresi www.marcocantu.com i njegov blog se nalazi na adresi blog.marcocantu.com. Možete mu poslati poruku na adresu marco.cantu@gmail.com. Marko živi u Italiji, sa suprugom Lelom (Lella) (unutrašnjim dizajnerom), i dvoje dece Benedetom i Jakopom (Benedetta i Jacopo), i psom Lilom.

Indeks
Poglavlje 1: BDS IDE
Obuhvata: fleksibilno instaliranje i izvršavanje, izgled IDE-a, VCL Form Designer, Delphi 2006 Editor, kompletiranje bloka programskog koda, šablone programskog koda, nove izmene editora, UML Designer, alatke za upravljanje bazom podataka koji postoje u IDE-u, nov izgled IDE-a: C++, debager Delphija 2006.
Poglavlje 3: Delphijev Win32 kompajler
Obuhvata: Win32 kompajler za Delphi 2006
Poglavlje 4: Delphijev kompajler za .NET
Obuhvata: polja instance klae za Win32, slogove sa preklapanjem metoda i operatora, pomoćne klase, Delphijev kompajler za .NET i radno okruženje za Delphi 2006.
Poglavlje 5: Win32 izvršna biblioteka za Delphi 2006
Obuhvata: FastMM, FastCode, i ostale nove osobine RTL-a
Poglavlje 5: VCL za Delphi 2006
Obuhvata: margine i povećavanje, izgled panoa, komponentu TrayIcon, i ostale nove osobine VCL-a
Poglavlje 9: .NET biblioteke
Obuhvata: Delphijev RTL za .NET i podršku za CF
Poglavlje 10: Nove osobine za ponovno korišćenje programskog koda u Delphiju 2006
Obuhvata: menjanje parametara, izdvajanje interfejsa i superklase, polja tipa Introduce, promenljive tipa Introduce, ugrađene promenljive, ponovno korišćenje programskog koda u Delphiju 2006
Poglavlje 13: Arhitektura baza podataka u Delphiju 2006
Obuhvata: podršku za Unicode
Poglavlje 14: dbExpress u Delphiju 2006
Obuhvata: Database Explorer za dbExpress
Poglavlje 16: BDP ekstenzije u Delphiju 2006
Obuhvata: skladištenje uspostavljenih veza
Delphi 2006 je najproduktivnije, najkompletnije i najpouzdanije Windows RAD okruženje koje je ikada postojalo!

Delphi programeri poznaju vrednosti malih, agilnih timova. Oni već godinama predstavljaju velike razvojne organizacije i to kriz svoje veštine, stručnost i pravi izbor alata. Delphi 2006 pruža ultimativnu produktivnost, eliminiše jednoličnost i povećava efikasnost kodiranja kroz revolucionarno razvojno okruženje Enterprise Core Objects (ECO), unapređenu biblioteku vizuelnih komponenti, i potpuno integrisan komplet za modelovanje i ALM alati. Delphi 2006 takođe obuhvata potpunu RAD podršku za C++ i C#, pored Delphi Win32 i Delphi .NET programskih jezika.

Delphi edicije

Delphi 2006 Professional
Borland Delphi Professional je namenjen pojedinačnim programerima, ISV i manjim organizacijama, koji prave desktop i web aplikacije sa konektivnošću sa lokalnom bazom podataka. Novo u Delphi 2006 je to što edicija Professional sada obuhvata odabrane ECO osobine koje pružaju upobičajene servise desktop aplikacija, kao što je objektno-relaciono mapiranje i zadržavanje tranaparentnog lokalnog xml objekta.

Delphi 2006 Enterprise
Borland Delphi Enterprise je namenjen malim i srednjim organizacijama kao i pojedinačnim programerima koji se bave razvojem poslovnih softvera, gde se zahteva server baze podataka visokih performansi. Novo u Delphi 2006 je to što edicija Enterprise sada obuhvata ključne ECO III osobine koje omogućavaju veoma brz razvoj Enterprise intranet web aplikacija sa objektno-relacionim mapiranjem i zadržavanjem tranaparentnog lokalnog xml objekta.

Delphi 2006 Architect
Borland Delphi 2006 Architect je namenjen profesionalnim programerima koji moraju brzo da se prilagođavaju izmenama poslovnih pravila i da upravljaju sofisticiranim aplikacijama koje se sinhronizuju sa više baza podataka. Delphi 2006 Architect obuhavata napredno ECO III razvojno okruženje koje programerima dopušta izuzetno brzo angažovanje skalabilnih web aplikacija sa izvršnim dijagramima stanja, objektno-relacionim mapiranjem i zadržavanje tranaparenosti.

Delphi 2006 Professional
Delphi 2006 Professional je kompletno okruženje za vizuelni dizajn, kompilaciju i otklanjanje grešaka u Windows aplikacijama. Programi mogu da se prave za Win32 i Microsoft .NET aplikacije, korišćenjem uobičajene osnove izvornog koda. Edicija Professional takođe pruža osnovnu konektivnost sa bazom podataka i odabrane osobine ECO razvojnog okruženja:

  • Brzi razvoj aplikacija uz podršku za programske jezike Delphi, C, C++ i C#
  • Razvoj vizuelnog WYSIWYG klijenta i web aplikacija
  • Konektivnost sa lokalnom bazom podataka za Borland InterBase, dBase, Paradox, ADO, MySQL, MSDE i Access
  • Osobine objektno-relacionog mapiranja i zadržavanja tranaparentnog lokalnog xml objekta
  • Podrška za Win32, Microsoft .NET i ASP.NET

Delphi 2006 Enterprise
Delphi 2006 Enterprise obuhvata sve mogućnosti edicije Professional uz dodatak naprednog web razvoja, višeslojnih aplikacija i alata za povezivanje sa serverom baze podataka, podrške za timsku komunikaciju, praćenje grešaka i upravljanja izvornim kodom. Delphi 2006 Enterprise obuhvata ključne ECO osobine i podršku za veliki broj servera baze podataka.

  • Sve mogućnosti edicije Delphi Professional, plus:
  • Integrated Together Modeling sa UML, LiveSource, Integrated Audits and Metrics i Doccument Generation
  • Objektno-relacioni mapiranje i transparentnost baze podataka
  • Razvoj višeslojnih Win32 i Microsoft .NET aplikacija baze podataka
  • Razvoj Intra Web RAD web aplikacija
  • Borland StarTeam Standard Edition

Delphi 2006 Architect
Delphi 2006 Architect obuhvata sve mogućnosti edicije Enterprise, a pored toga i kompletno ECO III razvojno okruženje, uključujući novu podršku za ECO State Machines sa State Chart vizuelnim dijagramima i simultanim prisustvom na više servera baze podataka:

  • Sve osobine Delphi Enterprise, plus:
  • State Chart dijagrami
  • Izvršne ECO State Machines
  • Multi i Mixed podrška za ECO baze podataka

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272