Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Popust cena: 1200 rsd

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 1200 rsd

Digitalna fotografija - Ortonov Efekat

Programi za editovanje slika kao što su Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Elements, Gimp i Microsoft Digital Image Suite nude veliki izbor alatki koje mogu da se upotrebe u kreiranju prelepih fotografija. Mnoge od tih alatki i efekata koje oni kreiraju su nastali u svetu filmske fotografije. Jedan od takvih efekata alatke je Ortonov efekat.

Ortonov efekat je dobio ime po Michael Ortonu koji je prvi upotrebio tehniku koja koristi spajanje dve slike, od kojih je jedna u fokusu a druga van fokusa. Freeman Patterson i Andre Gallant su takođe uspešno koristili ovu tehniku u svojim radovima.

Orton slika je tradicionalno kreirana od dva slajda filma, gde je prvi slajd predstavljao oštru sliku preeksponiranu za dva stopa a drugi slajd je prikazivao istu sliku ali snimljenu izvan fokusa i preeksponiranu za jedan stop. Kada primenjujete ovaj efekat veoma je važno da upotrebite stativ kako bi obe slike koje će kreirati efekat prikazivale identičnu scenu. Nakon toga snimci se spajaju u jedan slajd što za rezultat daje prelepu, impresionističku sliku. Srećom vremena analogne fotografije su daleko iza nas zahvaljujući mnogobrojnim dostignućima na polju digitalne fotografije.

Danas vi možete da upotrebite istu tehniku koja se koristila i u filmskoj fotografiji, tojest simite dve slike preeksponirane na isti način, koje se u programu za editovanje slika postavljaju jedna preko druge kao slojevi i mešaju pomoću Multiply režima mešanja. Naravno to znači da uvek morate da snimite barem dve slike scene i da uvek koristite stativ.

Drugi metod za primenu Ortonovog efekta je da upotrebite jednu sliku koju ćete duplirati, zatim preeksponirati i kopiju i original i jednu od njih zamutiti a zatim ih pomešati pomoću Multiply režima mešanja. To znači da ovaj efekat možete da primenite na bilo koju fotografiju koju već posedujete

Za kreiranje Ortonovog efekta koristićemo Adobe Photoshop Elements 5.

  1. Otvorite sliku.
  2. Duplirajte sloj pozadine (Kliknite na sloj pozadine desnim tasterom miša i izaberite Duplicate) i sloju dajte ime Sharp.
  3. Kreirajte još jedan duplikat sloja pozadine.
  4. Promenite režim mešanja Sharp Copy sloja na Screen.
  5. Sa selektovanim Sharp Copy slojem kliknite desnim tasterom miša i izaberite Merge Down.
  6. Kliknite desnim tasterom miša na Sharp sloj, izaberite Duplicate i dajte sloju ime Out of Focus.
  7. U Filter meniju izaberite komandu Blur>Gaussian Blur.
  8. U zavisnosti od rezolucije slike koju koristite vrednost zamućenja koja je potrebna će da varira. Upotrebite toliku vrednost zamućenja da se detalji izgube ali da oštrina i dalje bude vidljiva.
  9. Promenite režim mešanja Out Of Focus sloja na Multiply.
  10. Kada završite, možda ćete trebati da podesite neprovidnost Out of Focus sloja i-ili da primenite levels (ili curves) podešavanje na Sharp sloj. Isto tako možete da podesite vrednost zamućenja slike koja je van fokusa kao i da na nju primenite Levels podešavanja, promenite joj svetloću i kontrast a možete da probate i da izoštrite sliku na Sharp sloju.

Ovaj efekat neće raditi dobro na svim fotografijama ali digitalna fotografija je zato dobra što nam omogućava da isprobamo isti efekat na širokom rasponu fotografija. Za više primera ovog efekta pogledajte Orton flickr.com group.

Do sledećeg viđenja, srećno snimanje.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272