Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 1200 rsd

Digitalna fotografija - KOLORNA KNJIGA - Priručnik koji nedostaje - II IZDANJE

Digitalna fotografija - KOLORNA KNJIGA - Priručnik koji nedostaje - II IZDANJE

Popust cena: 2200 rsd

Digitalna fotografija - Pikseli

Pikseli su najjednostavnije rečeno mali kvadratići od kojih se sastoji slika. Piksela ima na hiljade i milione u zavisnosti od veličine slike. Svaki piksel je jasno definisan, obojen jednom nijansom određene boje koja ima svoju vrednost. Tako na primer vrednost 0 je crna boja a vrednost 255 je bela boja.

Veličina piksela zavisi od podešavanja koja upotrebimo na slici. Rezolucija je u stvari broj piksela u centimetru ili inču, zavisno od našeg podešavanja. Svaka fotografija na računaru ima tri karakteristike: veličinu fajla, fizičke dimenzije fotografije i rezoluciju. Da biste ovo bolje shvatili u liniji menija Photoshopa kliknite na Image>Image Size komandu. Otvoriće se Image Size okvir za dijalog. U ovom okviru za dijalog naći ćete sve informacije koje su vezane za fotografiju. Pogledajmo koje se to informacije nalaze u ovom okviru za dijalog:

  • Pixel Dimension – podatak u ovom polju predstavlja veličinu fajla koja je prikazana brojem piksela koje fotografija sadrži po širini i po visini.
  • Document Size – podatak u ovom polju predstavlja fizičke dimenzije fotografije u centimetrima, inčima… Ova veličina predstavlja veličinu fotografije ako je odštampamo.
  • Resolution – podatak u ovom polju prikazuje broj piksela koji će se štampati po inču. Vrednost rezolucije u stvari predstavlja gustinu piksela po kvadratnom inču prilikom štampanja fotografije ili upotrebi fotografije za neke druge svrhe.

Uobičajena rezolucija

Uobičajeno je da se koristi rezolucija od 300 piksela po inču ako će se fotografija upotrebiti za kolornu štampu, u publikacijama, slajdovima, štampanje slika u boji na mlaznom štampaču, ili u pripremi za ofset štampu. Rezolucija od 180 dpi se koristi za fotografije koje će se štampati u boji na laserskom štampaču, za crnobele fotografije za fotoslogove, i za letke. Ako fotografiju želite da postavite na Web podesite rezoluciju na 72 dpi.

Sve ovo nisu čvrsta pravila već samo smernica za dalje. Za stock fotografije je najbolje koristiti rezoluciju od 300 dpi. Ovde postoji jedna razlika u terminologiji. Rezolucija slike na monitoru se prikazuje u pikselima po inču (ppi) a u štamparskoj terminologiji se kaže tačaka po inču (dpi).

Menjanje rezolucije fotografije

Pogledajmo sada kako možete da promenite rezoluciju ili veličinu fotografije. Otvorite Photoshop i u Image Size okviru za dijalog isključite opciju Resample Image. Ovim smo rekli Photoshopu da hoćemo da promenimo fizičku veličinu fotografije dok će stvarni broj piksela ostati nepromenjen. Sada u polje Resolution upišite novu rezoluciju slike. Videćete kako su se automatski promenile fizičke dimenzije slike. Kliknite OK i rezolucija slike će biti promenjena.

Ako ne isključite opciju Resample Image tada menjate aktivne piksele i taj proces se zove Interpolacija. Ovo je nekada potrebno ali treba imati u vidu da tada Photoshop dodaje piksele koji ranije nisu postojali u slici što rezultira umekšavanjem fotografije jer Photoshop pogađa koje piksele treba da doda. Za stock fotografije ovo nikako nemojte da koristite jer će fotografije biti umekšane i kao takve neupotrebljive. U nekim retkim i izuzetnim slučajevima kada je fotografija izuzetno dobra ovo može da prođe ali i to samo ako ne povećate sliku više od 15 -20 procenata od njene stvarne veličine.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272