Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

THE ART OF PHOTOGRAPHY, 2ND EDITION

THE ART OF PHOTOGRAPHY, 2ND EDITION

Digitalna fotografija - prevod drugog izdanja

Digitalna fotografija - prevod drugog izdanja

Digitalna fotografija: Uporedni život

Pregleda (30 dana / ukupno): 5 / 1238

Gradski nomad

Jedna je bila posvećena građanskom modernizmu (u galeriji Matice srpske), druga, pre neki dan otvorena, razvoju primenjene umetnosti (u Muzeju primenjene), a ova treća ilustruje nam uporedni život u rađanju naše metropole.


Arhitekta po obrazovanju, Aleksandar - Aca Simić (1898-1971) studirao je u Parizu, a u novinarstvu, kao fotoreporter proveo pet decenija. „Politiku“ je višestruko zadužio - odnegovao je nekoliko generacija fotografa (seća se Predrag Milosavljević). „Bio je gospodin i kad su svi bili drugovi“ (T. Peternek).Kada danas posmatramo Simićeve fotografije, nameće se ispravan utisak da je on bio hroničar koji je s vremenom postao tumač epohe. Snimao je dva lica grada: jednog koji nastaje, drugog koji nikako da nestane: elitu na crvenom tepihu i invalide rata, školarce koji gledaju Berninijevu skulpturu na izložbi italijanskog portreta i nadničare, polupraznu Skupštinu, Tagoru, nobelovca, u poseti Beogradu i kneginju Olgu u obilasku logora sa 6.000 nemačkih izbeglica iz Besarabije...


Lep gest Muzeja grada da nam svoja novoosvojena vrata u Resavskoj otvori baš ovom izložbom koju je priredio Darko Ćirić, a tekst u katalogu napisao Goran Malić, mada bi tek gest gradske vlasti bio vizionarski kad bi nam konačno rekla kad misli da odvoji novac za restauraciju i adaptaciju ove palate (u kojoj je bila vojna štamparija) - u muzej.

LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272