Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Popust cena: 1200 rsd

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 1200 rsd

Digitalni fotoaparat - Sony Cyber-shot DSC-T10

Sony Cyber-shot DSC-T10 poseduje CCD senzor rezolucije 7.2 efektivnih piksela i ISO osetljivost od 80 do 1000, zajedno sa optički stasbilizovanim Carl Zeiss Vario-Tessar 3x optičkim zum objektivom. Objektiv ima ekvivalent fokalnog raspona od 38 do 114mm u 35mm sistemu. Ostale funkcije Sony-ja DSC-T10 uključuju brzine zatvarača od 1 do 1/1000 sekunde, mogućnost biranja Multi-pattern, Center-weighted, ili Spot merenja, pet predefinisanih ravnoteža beline, 10 scenskih režima rada, mogućnost USB i video veze, kao i podršku za korišćenje Memory Stick Duo/Pro Duo skladištenja i 56MB ugrađene memorije.

Izgleda da Sony T10 koristi isti objektiv i CCD senzor koji koristi i prethodni Cyber-shot DSC-T30 model. Promene u odnosu na taj fotoaparat uključuju malo manje i lakše telo, što je postignuto ugradnjom manjeg 2.5-inčnog LCD-a za razliku od 3-inčnog ekrana u T30. I jačina blica ja takođe smanjena u Sony Cybershot-u T10, a 16-frame playback režim koji postoji u T30 je uklonjen pošto je LCD manji. Ugrađena interna memorija je smanjena za 2MB u odnosu na 58MB u T30, i ugrađena baterija je NP-FT1 InfoLITHIUM umesto NP-FR1 tipa u T30. Većina ostalih funkcija je ostala nepromenjena.

T10 možete dobiti u roza, beloj, crnoj ili srebrnoj varijanti. Koju god boju da izaberete T10 izgleda izvanredno. Dovoljno je tanak da lako može da sklizne u džep, ali zato ima i veliki LCD ekran od 2.5 inča.

Većina fotoaparata je tako podešena da daje dobre fotografije u dobrim uslovima za fotografisanje, tojest na suncu ili scenama sa otvorenim senkama. Ako treba da upotrebite blic, želimo vam puno sreće. Međutim, T10 krije par trikova u rukavu za fotografisanje u uslovima koji nisu idealni, i to bez ulaženja u neke opskurne scenske režime fotografisanja. Jedina prava odluka koju treba da donesete je da li da koristie Makro režim rada ili ne (u zavisnosti od toga koliko ste blizu subjektu koji fotografišete). Osim toga, samo uperite fototaparat i fotografišete.

Ova tehnika rada funkcioniše savršeno (za razliku od drugih digitalnih fotoaparata), zato što je Sony ugradio u T10 SteadyShot tehnologiju za dobijanje oštrih fotografija sa smešno sporim brzinama zatvarača. To omogućuje Sony-ju da drži ISO osetljivost na malim vrednostima koje ne generišu mnogo šuma.

Naravno, ako fotografišete sa ISO osetljivošću od 1000 onda ćete imati sa čim da se poigrate. Bez dodatne obrade, fotografisanje sa ovom osetljivošću ne izgleda mnogo upotrebljivo, čak ni na fotografijama dimenzija 4x6 inča. Ali vi možete da uklonite veliki deo šuma u naknadnoj obradi slike.

2.5-inčni LCD nije 3.0-inčni LCD ali nema velike razlike. Ekran je svakako veliki i dominira zadnjim delom fotoaparata. Iako na suncu malo šta može da se vidi na njemu, to isto važi i za većinu drugih digitalnih fotoaparata. Međutim za pregledanje snimljenih fotografija on dobro odrađuje posao. Na koju god stranu da sam okrenuo ekran video sam fotografiju, što i jeste najvažnije za LCD ekran.

Ono što je stvarno korisno je da je Sony uključio živi histogram kada fotografišete i histogram kada prikazujete fotografiju. To će vam biti od velike pomoći prilikom procenjivanja slike koju ste napravili.

Transfer slika sa fotoaparata je malo čudan. T10 koristi Sony Memory Stick Duo, koji je malo tanji i uži od SD kartice. Ja obično ubacim meorijske kartice u PCMCIA adapter za čitanje kartica za moj laptop, ali ja nemam adapter za Duo. Zato sam kablom povezao T10 za moj USB hab pomoću oktopus kabla koji dolazi zajedno sa fotoaparatom.

Fotografije koje pravi ovaj mališa su odlične. Oštrina je izvanredna, boje su vibrantne a nemamo zamerke ni na ekspoziciju. Ovo u kombinaciji sa izuzetnom lakoćom korišćenja čine ga ko stvorenim za one koji neće da se petljaju sa gomilom parametara ali hoće kvalitetne fotografije. 

Cena ovog fotoaparata je oko 315 dolara.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272