Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kali Linux - Testiranje neprobojnosti veba - treće izdanje

Kali Linux - Testiranje neprobojnosti veba - treće izdanje

Popust cena: 1760 rsd

SuSe Linux 10 bez tajni

SuSe Linux 10 bez tajni

Popust cena: 1060 rsd

Dizajner endžina za GNOME temu je dodao providnost GTK-u

 

Dizajner endžina za GNOME temu Andrea Cimitan je implementirao podršku za providne vidžete u u endžin Murrine GTK teme, dajući efekte providnog stakla GNOME desktopu koji liče  na efekte koje možete da dobijete u Visti. Cimitan je upotrebio RGBA kolornu mapu za implementiranje funkcije. Takođe je izjavio sa pomoću samo 10 ili dvadeset  ekstra linija koda, providnost lako može da se doda u endžine drugih tema koje podržavaju RGBA.

Posao koji je Cimitan odradio sa endžinom Murrine teme od njenog inicijalnog kreiranja često se koristi kao ilustracija moći i fleksibilnosti GTK paketa alata za vidžete. Endžin Murrine teme nudi napredne funkcije kao što su štraftaste linije za skrolovanje i bogati gradijenti. Cimitan kaže da dodavanje efekta providnosti potvrđuje da su kritičari GTK-a pogrešili. "Zadnjih nedelju dana pročitao sam komentare velikog broja ljudi koji govore o nedostacima u funkcijama Gtk+-a," napisao je Cimitan u svom blogu. "Neki od njih još misle da Gtk+ nema podršku za RGBA...ili da su potrebna žestoka hakovanja da bi ga podržao. Takva shvatanja su potpuno pogrešna."

Efekti providnosti očigledno zahtevaju kompozitnog menadžera prozora, ali endžin teme je dizajniran tako da će vidžeti biti renderovani bez providnosti kada ne postoji nijedan kompozitni menadžer prozora.

Iako je Cimitan postavio snimke ekrana koji demonstriraju nove Murrine funkcije u nekoliko aplikacija, izvorni kod još nije zvanično objavljen. Providnost je dodata specijalnoj razvojnoj verziji Murrine-a koja još nije spreman za javnost.
Podrška za providnost u endžinu GTK teme je veoma impresivan korak napred u vizuelnim efektima za Linux aplikacije.

"Ovo može da otvori svet alpha-sposobnih gtk+ aplikacija bez potrebe za kreiranjem prilagođenih vidžeta, pošto ih Gtk endžin već crta," rekao je Cimitan, "I da, stvarno je BRZ!"

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272