Ekologija: Postavljena automatska merna stanica za kvalitet vazduha u Beočinu - za nove stanice do kraja godine 3,5 mil EUR

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 9 / 1162

Ministar zaštite životne sredine Saša Dragin prisustvovao je juče ( 8. maj 2008. godine) postavljanju automatske merne stanice za kvalitet vazduha u Beočinu, opremljene najsavremenijim analizatorima koji se koriste u svetu, saopštilo je to ministarstvo.

U toku ove i početkom sledeće godine u Srbiji će, kako je najavljeno, biti instalirane još 24 stacionarne automatske merne stanice, jedna mobilna laboratorija, jedna kalibraciona laboratorija, kao i dodatna analitička oprema za ispitivanje kvaliteta vazduha.

Takav sistem sa ukupno 30 stacionarnih stanica činiće državnu mrežu koja će moći da prati koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu na većem delu teritorije Srbije, navedeno je u saopštenju i dodato da je vrednost projekta 3,5 mil EUR.

Automatski analizatori će na svakih deset minuta u centralnu bazu podataka u Agenciji za zaštitu životne sredine slati podatke o koncentraciji hemijski aktivnih supstanci, zajedno sa podacima o meteorološkim parametrima .

Srbija, pored stanice u Beočinu, već ima instalirane četiri automatske merne stanice (Bor jedan i Smederevo tri), a u toku je instalacija još jedne stanice u Beogradu.

Izvor: www.ekapija.com

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar