Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Evropski laptop za 150 dolara

Od datuma kada je mala švedska PC kompanija koja se zove Medison objavila da će uskoro izdati laptop, ne kao OLPC-ova mašina XO, ali koji će koštati samo 150 dolara, tvrdnje kompanije su dovedene u pitanje pošto je cena izgleda jako niska a predstavljen je laptop koji izgleda slično sistemu koji je napravio drugi proizvođač. Pre nekoliko dana, direktori kompanije i deoničari su se sreli sa švedskim novinarima u pokušaju da razjasne situaciju.

Medison-ov direktor, Valdi Ivancic, predstavio je računar uživo pred novinarima ali je odbio da otkrije ime proizvođača. Po navodima hardverskog sajta ComputerSweden, komentar Valdi Ivancic-a je bio: “Medison ima partnerstvo sa proizvođačem sa kojim sa ja bio u kontaktu sinoć. Mi smo odlučili da ne otkrijemo koja je to kompanija zato što bi to moglo da ošteti njihove odnose sa drugim kompanijama, pre svega zasto što bi naš laptop mogao da zadobije deo tržišta naše konkurencije”. Svi problemi i optužbe za prevaru su počele zato što je rečeno da mašina koja je “prikazana na web sajtu kompanije i koja je predstavljena na konferenciji za novinare navodno identična sa proizvodom od tajvanskog proizvođača Clevo-a” ali direktor Medison-a ima odogovor: “Mi koristimo standardne komponente tako da možda izgleda da oni imaju iste specifikacije. Sigurno postoji još nekoliko drugih koji su slični našem”.

Po njegovim rečima, prvi laptopovi će početi da se isporučuju 15. avgusta. Takođe je rekao da su već primili hiljade narudžbi. Dobra tačka u Medison-ovom ugledu je njihovo partnerstvo sa dobro poznatim američkim onlajn trgovcem 2Checkout koji je rekao da neće biti uzet novac od klijenata pre nego što laptop bude isporučen. “Zabrinuti potrošači su dobrodošli ako žele da ponište svoje narudžbe” rekao je Ivancic u toku konferencije za švedske novinare. Medison kompanija je takođe otkrila da troškovi isporuke nisu obuhvaćeni u cenu od 150 dolara za računar i da će posao sa laptopovima biti samo mali deo prihoda kompanije koja očekuje da prodaje prostor za oglašavanje na svom web sajtu proizvođačima i trgovcima opremom za laptopove. “Potrošačima je lakše da pronađu opremu direktno na našem sajtu. Mi smo imali pregovore sa nekoliko mogućih partnera koji bi plaćali mesečnu nadoknadu”.

Što se tiče podrške potrošačima, Valdi Ivancic je rekao da njegova kompanija pregovara o saradnji sa Infocare-om i da postoje planovi za početak proizvodnje laptopa od 150 dolara u nekim montažnim fabrikama u Brazilu a takođe i u SAD i Evropi.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272