Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Windows Vista Business DO KRAJA

Windows Vista Business DO KRAJA

Popust cena: 880 rsd

PowerShell, praktična automatizacija

PowerShell, praktična automatizacija

Popust cena: 2200 rsd

Fatalne greške pri startovanju Windows XP-a

Svima nam je poznato da Windows XP ima neke svoje bubice. Danas možemo uživati u njemu, a sutra ga već proklinjati zbog nekih grešaka koje su se, naizgled niotkuda, pojavile i u trenutku uništile naš dugogodišnji trud. Složićete se da nije nimalo prijatno kada, odmah po uključenju kompjutera, na ekranu ugledate šturo tekstualno upozorenje, kojim nas računar obaveštava da se nešto misteriozno dogodilo sa operativnim sistemom i da on zbog toga više nije u stanju da se “podigne” (boot-uje).

Kao što se to, siguran sam, mnogima među vama dešavalo, ponekad sam i ja po čitav minut unezvereno buljio u ekran svog PC-ja, pokušavajući da dokučim na šta se tačno odnosi prikazana poruka o grešci. Katkada je, jednostavno, nemoguće doći do zaključka o uzroku pada Windows-a, ma koliko se vi iz petnih žila upirali da to shvatite.

Najčešće “fatalne” greške sa kojima se možete suočiti prilikom startovanja Windows XP-a, jesu sledeće:

  • Missing Hal.dll (nedostaje fajl hal.dll)
  • Invalid boot.ini (oštećen boot.ini fajl)
  • Windows couldn't start (neuspelo startovanje Windows-a)

Grozne greške, zar ne? Siguran sam da će vam se, pri prvom susretu sa greškama ovog tipa, u glavi javiti sledeća pitanja: Šta se može učiniti? Može lli se greška nekako otkloniti? Na sreću, odgovor je potvrdan.

Da biste rešili ove neprijatne probleme, biće vam neophodan originalan instalacioni CD za Windows XP. Pre nego što ga upotrebite, ne zaboravite da korektno podesite podesite parametre BIOS-a, kako biste omogućili podizanje operativnog sistema sa CD/DVD drajva. Kada u BIOS-u definišete CD-ROM kao primarni “boot” uređaj, ubacite instalacioni CD u drajv i restartujte računar.

Na ekranu će se pojaviti sledeća poruka: “Press any key to boot from CD”. Savršeno. Učinite to što računar od vas zahteva, to jest pritisnite bilo koji taster na tastaturi. Ako ste na svom računaru prethodno već vršili instaliranje Windows XP-a, onda vam je verovatno već poznato kako izgleda početna stranica programa za instaliranje (Setup) operativnog sistema. Ne brinite – mi ovde ne vršimo reinstalaciju Windows-a, već ćemo samo upotrebiti jednu od funkcija koje nudi pomoćni program za instalaciju: komandu rebuild.

Sačekajte da pomoćni program Setup obavi neophodne procese, pa zatim, kada se to od vas zatraži, pritisnite taster “R” na tastaturi, radi pokretanja takozvane konzole za oporavak sistema (recovery console). Potom će sistem zahtevati da unesete broj Windows instalacije, koji je u najvećem broju slučajeva 1, a zatim i lozinku administratora. U ovom slučaju, poznavanje lozinke administratora je neophodno za nastavak rada. Sistem vam pruža mogućnost da tri puta unesete lozinku. Ukoliko iz sva tri pokušaja ne unesete odgovarajuću lozinku, nakon trećeg pokušaja računar će se automatski restartovati.

Ovde ćemo, jednostavnosti radi, pretpostaviti da vam je lozinka administratora poznata i da ste je pravilno uneli. Nakon toga, na ekranu se pojavljuje komandni prompt, preko kojeg ćete moći da upotrebite rebuild komandu. Ako želite da se prethodno upoznate sa sadržajem boot.ini fajla, otkucajte bootcfg /list. Zatim unesite komandu bootcfg /rebuild i pritisnite taster Enter. Ova komanda nalaže skeniranje postojeće Windows XP instalacije na datom računaru.
Po završenom skeniranju, na ekranu se pojavljuje sledeća poruka:

Total Identified Windows Installs: 1

[1] C:Windows
Add installation to boot list? (Yes/No/All)

Pritisnite taster “Y”, pa zatim Enter. Na ekranu će se odmah zatim pojaviti poruka “Enter Load Identifier”, kojom se od vas traži da unesete naziv operativnog sistema. Postoje dve mogućnosti: Microsoft Windows XP Professional ili Microsoft Windows XP Home Edition. Unesite odgovarajući naziv, u zavisnosti od toga koji je operativni sistem instaliran na vašem računaru.

Poslednja poruka koja će biti prikazana glasi: “Enter OS Load Options”. Unesite /Fastdetect i to bi bilo sve. Nakon toga, preostaje vam još samo da otkucate Exit i pritisnete taster Enter, kako biste restartovali računar. Prethodno izvadite instalacioni CD iz drajva, kako bi se podizanje Windows-a izvršilo normalnim putem, to jest sa hard diska.

To je to – sada ste ponovo na konju!

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272