Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Fejkbuk i Gorčin Stojanović ili o lažnim profilima na društvenim mrežama

Fejkbuk

Lažni profili, to me podseća na slavni i ključni esej o srpskoj komediji profesora Vladimira Stamenkovića, pozorišnog kritičara – „Lice s lažnom legitimacijom“. Drastičan primer je ono kad Agaton, na kraju „Ožalošćene porodice“, prijavi svoje nemoguće srodstvo s pokojnikom čiju su kuću, on i njemu slični, pokušali da opelješe. Lažno predstavljanje u komediji deo je delanja likova kod kojih uvek postoji „zadnja namera“, smisao komedije pak jeste ismevanje tamnih strana ljudskog ponašanja i bivanja. Socijalna mreža je oblik legalizacije nekih od tih osobina.

I možda u napred rečenom leži koren propasti ovdašnjeg pokušaja protesta generisanog putem socijalne mreže. Fejsbuk ili Tviter mogli su biti zgodno pomagalo, neka vrsta toki-vokija, za ozbiljne pokrete po arapskom svetu. U našem, evropskom svetu, socijalne mreže su tek pelena za nezadovoljstvo, odušak, ventil, privid aktivizma, konformistički bunt. Odsutstvo artikulacije zahteva i potvrđuje taj larpulartistički, pubescentski nastup bez mnogo smisla. 

Nemam naviku da verujem u teorije zavere, i ne mislim da su socijalne mreže zbog toga izmišljene – one su svedočanstvo otuđenja (uzgred, reč „otuđenje“ nestala je iz javne upotrebe otprilike kad i „razantni udarac“ iz vokabulara sportskih komentatora, a da nije sasvim jasno zašto), surogat života, elenorrigbizacija svakodnevice. Ipak, fejsbuk protest jeste društveno prihvatljiva pobuna, a to je upravo suprotno suštini rebelijanstva.

OK, toliko. Da ne smaram više. 

Odoh na fejs da vidim koga ima... LINK

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272