Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Firefox 2

Mozilla Firefox 2 (ranije poznat pod nazivom Bon Echo) zasniva se na snazi i sigurnosti demonstriranoj u verziji Firefox 1.5, uz dodatak nekoliko novih karakteristika. Poput Internet Explorera 7, Firefox 2 sadrži u sebi ugrađen antiphishing mehanizam, ali je, generalno govoreći, Firefox 2 neuporedivo bolji web čitač od Microsoft-ovog Internet Explorera 7. Firefox 2 nudi napredne funkcije, kao što je Live Titles, te praktične “ovovremske” (here-and-now) alate, poput preporuka preuzetih od pretraživačkih mašina, mogućnosti obnavljanja sesije, te linijske provere pravopisa. Ipak, uprkos mnogim poboljšanjima, Firefox 2, kao uostalom ni Internet Explorer 7, još uvek ne prolazi Acid2 Web Standards test, mada se, za razliku od Microsoft-ovih dizajnera, u Mozilla-i iz petnih žila trude da ostvare punu usklađenost sa ovim standardima. Imajući u vidu sve njegove prednosti i relativno mali broj nedostataka, Firefox 2 je, po mišljenju mnogih kritičara, trenutno najbolji web čitač.

Firefox 2 možete besplatno preuzeti sa Interneta i, za razliku od Internet Explorera 7, dostupne su njegove verzije za sve najvažnije operativne sisteme: Windows, Mac i Linux. Postoji, tako|e, i veliki broj verzija ovog čitača lokalizovanih za različite jezike, uključujući čak i baskijski i beloruski, na primer. Još jedna stvar po kojoj se Firefox 2 razlikuje od IE 7, jeste činjenica da on ne zahteva isključenje antivirusnog programa, niti je nakon njegove instalacije potrebno restartovati sistem.

Nasuprot Internet Exploreru 7, kod kojeg je izvršena značajna reorganizacija toolbar-a, kod Firefox-a 2 je samo promenjen izgled dugmića. Novi, staklasto sjajni dugmići izgledaju mnogo sofisticiranije, a isto se može reći i za zaobljene jezičke (tab-ove) i tanke linije koje uokviruju adresnu liniju i polje pretraživača (search engine box). Nedostaje, međutim, stavka Places, odnosno bočni panel koji smo nakratko mogli da vidimo u alfa verzijama Firefox-a 2; panel Places je nudio mogućnost da na jednom mestu organizujete bookmark-ove, RSS feed-ove i istoriju, nešto slično Favorites Center-u kod IE7. Dobra vest je da će panel Places biti vraćen u sledećoj verziji, Firefox 3, koja je trenutno u fazi razvoja.

Jezičci (tabovi) već odavno predstavljaju sastavni deo Firefox-a. Sada, u verziji Firefox 2, imate mogućnost otvaranja neograničenog broja tabova, promene njihovog redosleda, te ponovnog otvaranja prethodno zatvorenih tabova pomoću Ctrl-Shift-T prečice sa tastature. Korišćenjem još jedne opcije koja je preneta iz Firefox-a 1.5, možete sve aktivne tabove sačuvati pod jednim bookmark-om, tako da kasnije imate mogućnost jednovremenog otvaranja čitave grupe tabova. Nedostaje, na žalost, mogućnost umanjenog (thumbnail) prikaza svakog jezička (koja je, doduše, dostupna u obliku ekstenzije).

Na krajnjoj desnoj strani Firefox-ovog toolbar-a smešteno je polje pretraživača. Firefox 2 sada nudi preporučene pretraživačke termine koji se preuzimaju iz samog search engine-a; primera radi, ako otkucate fire, Google će vam, između ostalog, preporučiti i termin Firefox. Nadalje, Firefox 2 u sebi integriše nekoliko različitih pretraživača, kao što su Amazon i eBay – znatno više od broja pretraživača koje nudi IE 7 – uz mogućnost naknadnog dodavanja i drugih pretraživačkih mašina.

Ukoliko odlučite da deinstalirate Firefox, bićete nemalo razočarani. Uprkos nesumnjivoj brzini izvršavanja procesa deinstalacije, u šta smo imali prilike da se lično uverimo, pomoćni program za deinstalaciju je za sobom ostavio isuviše veliki broj zapisa u registru. Prema tome, ako želite da sa svog računara potpuno uklonite Firefox, ili pokušate da izvršite čistu instalaciju Firefox-a 2, svi prethodno sačuvani bookmark-ovi i preference tom prilikom će ostati netaknute.

Jedna od novina u Firefox-u 2 je mogućnost obnavljanja sesije (session restore); ukoliko, na primer, do|e do pada Windows-a za vreme dok je u Firefox-u otvoreno nekoliko tabova, nakon restartovanja i ponovnog pokretanja Firefox-a automatski će se u tabovima otvoriti sve stranice koje ste pregledali u trenutku pada sistema. Tokom testiranja smo se lično uverili kako ova opcija može biti od velike koristi.

Firefox 2 vam nudi i mogućnost ispravke pravopisnih grešaka u online režimu, baš kao pri upotrebi bilo kojeg programa za obradu teksta. To je od dragocene pomoći prilikom pisanja blogova ili objavljivanja postova na forumima. Pritom se proveravaju uobičajene reči iz rečnika, a sve pogrešno napisane reči biće podvučene crvenom talasastom linijom. Tako|e, u rečnik možete dodavati nove reči, pa čak i preuzimati veliki broj dostupnih rečnika za različite jezike. Kada jednom počnete da koristite ovu “inline spell-checking” opciju, više nikada nećete poželeti da bez nje surfujete Webom.

Jedna od možda najatraktivnijih opcija jeste Live Titles, ranije poznata pod imenom Microsummaries, koja omogućava direktno stream-ovanje ažuriranih podataka sa web sajtova ka vašim bookmark-ovima. Primera radi, funkciju Live Titles možete pridružiti rečničkom web sajtu Merriam-Webster, pa zatim, nakon što tu web stranicu sačuvate u bookmark-u, jednostavnim klikom na Live Titles u web čitaču otvoriti objašnjenje za aktuelnu “reč dana”. Kada otvorite padajući bookmark meni, ili otvorite bočni bookmark panel, na njemu ćete ugledati Merriam-Webster logo, zajedno sa opisom aktuelne reči za taj dan. Ako se radi o nekom novinskom sajtu, kao što je BBC, na isti način možete pregledati udarne naslove najnovijih vesti. Live Titles je, dakle, nešto kao RSS feed, pomoću kojeg možete udahnuti život vašim, inače statičnim bookmark-ovima.

Nažalost, ekstenzije koje su dizajnirane za Firefox 1.5 verovatno neće funkcionisati u Firefox-u 2. Prilikom instaliranja Firefox-a 2, prikladni čarobnjak (wizard) automatski proverava da li postoje novije verzije već instaliranih ekstenzija za Firefox 1.5; u našem konkretnom slučaju, neke (ali ne sve) od naših omiljenih ekstenzija još uvek nisu bile optimizovane za verziju 2.0. Doduše, ovde treba napomenuti da smo novu verziju web čitača testirali pre njegove javne promocije. Generalno govoreći, Firefox-ova “add-on” zajednica je neuporedivo masovnija i jača nego što je to slučaj kod Internet Explorera.

Poboljšanja u smislu bezbednosti nastavljena su i u Firefox-u 2. Novinu predstavlja okvir za dijalog koji korisnika obaveštava o pokušaju takozvanog “cross-domain” skriptovanja, taktike koju zlonamerni hakeri koriste radi povezivanja malicioznih sajtova sa sajtovima koje vi smatrate potpuno legitimnim. Veoma je pohvalno što Mozilla i dalje veoma brzo reaguje na otklanjanje uočenih ranjivih tačaka, distribuirajući softverske dopune svega par dana nakon uočavanja iole važnijih propusta. Microsoft, sa druge strane, gotovo da na kašičicu objavljuje neophodne bezbednosne zakrpe. Tokom poslednjih pet godina, koliko je proteklo od njenog objavljivanja, akumuliralo se poprilično nezakrpljenih bezbednosnih rupa u verzija IE 6, a nešto ne vidimo da se u Microsoft-u trude da išta brže popravljaju već uočene nedostatke u Internet Exploreru 7.

Firefox 2 se oslanja na Gecko 1.8 mehanizam Web renderovanja, koji je uglavnom ostao nepromenjen u odnosu na prethodnu verziju ovog web čitača, Firefox 1.5. Prema našim saznanjima, sledeća verzija Firefox-a će se zasnivati na potpuno novom mehanizmu renderovanja (rendering engine).

Na žalost, Firefox 2 ne podržava u potpunosti sve standarde koje propisuje W3C organizacija, tako da još uvek ne prolazi takozvani Acid2 test, dizajniran od strane Web Standards Project-a, mada iz firme Mozilla stižu uveravanja da ubrzano rade na uskla|ivanju svog web čitača sa pomenutim standardima. Uzgred, od svih web čitača koje je testirao CNET, samo je Opera 9 zadovoljila na pomenutom testu; IE 7 se pokazao ubedljivo najgorim, jer nije bio u stanju čak ni da renderuje web stranicu u pravilnim bojama i oblicima.

Antiphishing tehnologija unutar Firefox-a 2 je dobra, i neprekidno se poboljšava kroz sve beta verzije koje smo imali prilike da isprobamo. Firefox 2 smo testirali na lažnom web sajtu Bank of Amerika, starom manje od sat vremena; čitač je momentalno identifikovao web stranicu kao lažnu. Ruku na srce, IE 7 je takođe otkrio da se radi o lažnom sajtu. Većina phishing sajtova nestaje sa mreže već nakon 72 sata od njihovog pojavljivanja. Generalno govoreći, ustanovili smo da su samostalni antiphishing filteri, kao što je onaj Netcraft-ov, znatno efikasniji u otkrivanju svežih phishing sajtova, nego što je to slučaj sa antiphishing filterima ugrađenim u web čitače.

Usled mnogobrojnih poboljšanja koja sa sobom donosi Firefox 2, može se zaključiti da on svakako zavređuje nadgradnju od strane već postojećih korisnika, te da predstavlja lep uvod za novopečene korisnike ovog web čitača. Firefox sadrži obilje inovacija, ali je istovremeno i veoma praktičan za svakodnevnu upotrebu.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272