Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Firefox može vaš kompjuter učiniti ranjivim

Firefox je trenutno jedan od najpopularnijih browser-a (web čitača) na Internetu, koji vam omogućava veoma bezbedno krstarenje po web sajtovima. Takođe, sigurno vam je poznato da Firefox predstavlja najopasnijeg rivala Internet Exploreru, aplikaciji koja se isporučuje zajedno sa nadaleko čuvenim Microsoft-ovim operativnim sistemom, pri čemu su neke od karakteristika Firefox-a implementirane i u web čitač ovog najvećeg softverskog giganta na svetu. Najbolji primer za to je podrška za takozvani “tab browsing”, koja korisniku omogućava da veći broj web stranica otvara unutar jednog jedinog prozora web čitača i koja je takođe implementirana u Internet Explorer 7, najnoviju verziju Microsoft-ovog browser-a.

Mada Firefox mnogi smatraju znatno bezbednijim web čitačem od Internet Explorera, neka skorija istraživanja pokazuju da je Microsoft otklonio doslovno sve uočene greške u svojoj aplikaciji. Sa druge strane, a budući da sam siguran da su mnogi među vama već prešli na upotrebu Firefox-a, neophodno je da znate da je stručni tim kompanije F-Secure nedavno identifikovao nov bezbednosni propust u ovom web čitaču, koji napadačima može omogućiti izvršavanje malicioznih skripti i tako vaš računar učiniti još ranjivijim.

“Primili smo dojavu o jednoj novoj bubici u Firefox-u, vezanu za način na koji ovaj browser upravlja upisivanjem podataka u  'location.hostname' DOM svojstvo. Ova ranjivost bi potencijalno mogla dopustiti da se, sa nekog zlonamernog web sajta, manipuliše ’kolačićima’ (cookies) koji služe za proveru autentičnosti korisnika prilikom pristupanja nekom trećem web sajtu. Ovu grešku je prvi uočio čovek po imenu Michal Zalewski, a testirana je na trenutno aktuelnoj verziji Firefox-a. Radi se o bezbednosnom propustu koji bi web čitač mogao dovesti u zabludu da pristupa web sajtu neke banke, recimo, a da pritom u stvari dobija podatke od nekog kriminalca. Kako je, međutim, Firefox poznat po brzom objavljivanju odgovarajućih softverskih zakrpi za uočene greške, od srca vam preporučujem da, ukoliko to već niste uradili, obavezno uključite opciju za automatsko ažuriranje ovog web čitača,” kaže se u izveštaju F-Secure tima koji je objavljen na jednom blog sajtu.

Lično sam testirao svoj Firefox browser, verzije 2.0.0.1, na web stranici koju je kompanija F-Secure posvetila isključivo ovom problemu, na osnovu čega sam saznao da je i moj Firefox ranjiv. Ako hoćete, i vi to možete učiniti preko ovog linka, nakon čega treba samo da kliknete na dugme “Click here to begin test”.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272