Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Fotografisanje meseca

"Srpski Mesec" biće doprinos Srbije Međunarodnoj noći posmatranja Meseca.

Pod sloganom "Šta Mesec znači za tebe" u svetu se 8. oktobra obeležava Međunarodna noć posmatranja Meseca i na svih pet kontinenata biće organizovane radionice, a pogled ljubitelja astronomije biće usmeren ka Mesecu.

Mesec je ravnomerno podeljen i dodeljen statističkim regionima Srbije, pa su tako Šumadija i Zapadna Srbija dobili deo Meseca gde gospodari Tiho krater. Čuveni krater Kopernikus pripada Beogradu, Vojvodina je dobila More kiša, a Kosovo i Metohija More nektara, dok će mesto spuštanja Apola 11 imati priliku da fotografiše Južna i Istočna Srbija.

"Bilo kakav teleskop da imate- dobar je! Koliko god godina da imate - dobro je! Nanišanite Mesec, prislonite mobilni ili fotoaparat i fotografišite. Ukoliko nemate opremu, pridružite se organizovanom posmatranju Meseca 8. oktobra iz svih većih mesta u Srbiji", poručuje se u saopštenju.

Propozicije konkursa i detaljne informacije, kako je navedeno, moguće je potražiti na sajtu Astronomskog Magazina www.astronomija.co.rs., a organizatori akcije su astronomska društva iz Srbije, uz podršku brojnih škola i pojedinaca.

Predsednik Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Miodrag Dačić je, povodom svetskog dana snimanja Zemljinog prirodnog satelita, izjavio Tanjugu da je u principu moguće fotografisati Mesec, kad god se vidi sa Zemlje, ukoliko se za to poseduje odgovarajući pribor.

I astronom dr Zorica Cvetković iz Astronomske opservatorije Beograd potvrdila je Tanjugu da je moguće snimati Mesec sa Zemlje uveče odgovarajućim aparatom.

 

Marina Moskvina: Romansa sa mesecom

Ovaj roman je pre svega prica o ljubavi - neobicnoj, sveprožimajucoj, pomalo išcašenoj, ali iskrenoj i nesputanoj, o ljubavi prema porodici, prema umetnosti i prema životu u svim njegovim pojavnim oblicima, od ljudi do Meseca, trajnoj i nasušnoj, bez obzira na prepreke koje mora da prevazide i žrtve koje zahteva. LINK

 

Mesec je moguće posmatrati sa svakim teleskopom i dvogledom, ali različite veličine intsrumenata, odnosno aperture, daće različito bogatstvo detalja na Mesecu, ukazuju stručnjaci.

Postoji krupna razlika između posmatranja Meseca i zvezda, jer se detalji na Mesecu ne zasnivaju na dve svetleće tačke, kao kada su u pitanju dvojne zvezde, već na području svetlosti i senke, a što je veći kontrast između senke i svetlosti, lakše ih je razlučiti.

Usled toga uske i senkom ispunjene pukotine koje se protežu svetlom površinom Meseca je lakše uočiti nego, na primer, dva mala kratera čije se međusobno rastojanje nalazi u granicama rezolucije teleskopa i koji neće u okularu biti ništa više od dve nejasne mrljice ili se možda neće ni videti ako između njih nema senke. IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272