Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Popust cena: 1240 rsd

Glasovi u vašoj glavi su možda već realnost!

Možete li zamisliti mogućnost da snopom zvuka upravljate sa istom lakoćom kao što svetlost baterijske lampe možete okretati u bilo kom pravcu? Bez obzira da li ste to i sami nekada pokušali da ostvarite ili ne, činjenica je da ova tehnologija već postoji i da je, konačno, ostvarena mogućnost usmerenog emitovanja zvuka, koja je gotovo dijametralno suprotna već odavno razvijenoj tehnologiji usmerenog prijema zvučnih talasa (directional sound-capturing).

Tehnologiju pod nazivom Audio Spotlight izumeo je čovek po imenu Joe Pompei, inače doktor nauka na MIT Univerzitetu. Njegovo dugogodišnje iskustvo u radu na projektovanju klasičnih zvučnika, kao i velika strast prema jazz trubama, poslužili su mu kao dragoceni izvor resursa u njegovim najnovijim istraživačkim naporima i umnogome doprineli ostvarenju najveće revolucije u audio tehnologiji od otkrića samog zvučnika. U najkraćim crtama, tehnologija koji je osmislio Pompei omogućava emitovanje zvučnih talasa na veoma usmeren način i do daljine od 200 metara, pri čemu je ostvarena prilično visoka organizacija i gustina zvučnog “snopa”, tako da on na svom kraju pokriva površinu od svega jedne kvadratne stope (ili oko 0.09 m2).

Nova tehnologija se zasniva na korišćenju zvuka visoke frekvencije, u opsegu od 60kHz, što je daleko izvan opsega koji može da registruje ljudsko uho (20Hz do 22kHz, u najboljem slučaju). Kombinujući ultrazvuk – koji podržava mogućnost usmeravanja i znatno je lakši za upravljanje – sa osnovnim zvukom koji se želi emitovati, predajniku (emiteru) je omogućeno da željene audio sadržaje emituje ka nekom konkretnom prijemniku (čovečjem uhu), bez uznemiravanja ostalih pojedinaca koji borave na istom prostoru. Tehnički govoreći, to je veoma slično komunikaciji pomoću dva “toki-vokija”, s tom razlikom što se ovde radi o jednosmernom emitovanju zvuka. Specijalno dizajniran zvučnik će ka željenom primaocu slati usmereni snop ultrazvučnih talasa, koji će sa sobom nositi/proizvoditi zvuk koji ljudsko uho može da čuje, tako da će primalac praktično moći da čuje sve emitovane audio sadržaje. Pored toga, zvučnik će na sebi imati laserski (svetlosni) usmerivač, radi što preciznijeg usmeravanja zvuka ka željenom slušaocu, na manje-više sličan način kao kod nišanjenja laserskim oružjem.

Od početnih podvodnih ultrazvučnih istraživanja koja su, krajem 60-tih godina prošlog veka, vršena u Japanu, pa sve do 80-tih godina, kada je postignut neznatan napredak u ovoj oblasti, bili smo svedoci veoma sporog razvoja audio tehnologije unutar ultrazvučnog opsega. Stoga se može reći da je Dr. Pompei načinio daleko najveći i najznačajniji korak napred u tehnologiji prenošenja zvuka, jer će primena ovog pronalaska u civilne (ne-vojne) svrhe zasigurno uticati na znatno širu populaciju, uz pretežnu upotrebu savremenih audio uređaja. U muzejima širom sveta već uveliko razmišljaju o kupovini Audio Spotlight uređaja, koji će svakom posetiocu omogućiti da audio sadržaje vezane za konkretno umetničko delo čuje tek kada mu se dovoljno približi i, što je još važnije, bez ikakvog mešanja sa drugim zvukovima iz njegovog neposrednog okruženja…jer njih uopšte neće ni moći da čuje!

Mogućnosti praktične primene jedne ovako inovativne tehnologije su više nego očigledne, pa tako u kompaniji Chrysler već testiraju prototip terenskog vozila čiji će audio uređaj pružati nekoliko odvojenih čujnih zona unutar kabine. Na taj način, roditelji će na prednjim sedištima moći da uživaju u vožnji uz zvuke omiljenih romantičnih melodija, dok će deca pozadi moći do mile volje da odvrnu Metallic-u i uživaju u heavy metal zvuku bez da imalo uznemiravaju matorce. Dakle, jednom rečju - komfornija putovanja, srećnije porodice, viši kvalitet života! Radi boljeg razumevanja Audio Spotlight tehnologije i principa na kojima se ona zasniva, preporučujemo vam da pogledate prezentaciju koju je uradio BBC, a možete je naći ovde!

Nadalje, zamislite kakve ćete lude žurke moći da organizujete u svom stanu, sa gromoglasnom muzikom koju ćete čuti samo vi i vaši ortaci, bez ikakvog uznemiravanja nervoznog komšiluka…osim, eventualno, usled skakanja i vrištanja uz omiljene melodije. Ili, ako zađemo još dublje u privatnost vaših domova, zašto ne biste svojoj supruzi (na primer) omogućili da gleda svoju omiljenu TV sapunicu, ukoliko ćete vi lično biti pošteđeni ove torture, bez obzira što se nalazite samo na korak-dva od dometa akustičnog snopa? Moćno, zar ne?

Naravno, i vojni zvaničnici su već ispoljili veliko interesovanje za pronalazak Dr. Pompei-a, a Terry Conrad, predsednik kompanije American Technology, najavljuje masovnu proizvodnju čipova za konvertovanje zvuka u talase visoke frekvencije, naročito od trenutka kada je njegova kompanija nedavno potpisala ugovor sa američkom vojskom o implementaciji Audio Spotlight tehnologije kao oružja za vođenje psiholoških ratova.

Ipak, bez obzira na sve ove, kao i buduće spekulacije koje će se javiti pre nego što nova tehnologija konačno ugleda svetlost dana, treba imati na umu da se Audio Spotlight još uvek nalazi u početnoj fazi razvoja. Istovremeno, Dr. Pompei obećava da će intenzivno raditi na njenom usavršavanju, radi ostvarenja šireg spektra njene praktične primene i boljih performansi. Bilo kako bilo, činjenica je da glasovi u vašoj glavi već jesu, ili će u veoma bliskoj budućnosti postati realnost!

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272