Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Google Searchology: Budućnost pretraživanja

Na “Searchology” konferenciji za štampu koju je nedavno održao Google, Marissa Mayer je objavila nekoliko važnih stvari vezanih za budućnost pretrage na Google-u.

Pre svega, Google ažurira svoju infrastrukturu i algoritme kako bi integrisali sve njihove različite mašine za pretraživanje u jedno univerzalno iskustvo pretraživanja. Za početak, u njega će biti uključen Book Search, Blog Search, Image Search, Local, News i Video.

Na primeru videa, mi smo videli interfejs koji izgleda kao ekstenzija njihove PlusBox funkcije, na kojoj su pokazali kako planiraju da ugrade video direktno u stranice sa rezultatima pretraživanja, baš kao Ionut Alex. Prema Marissi, ovo trenutno radi samo na nekim centrima podataka ali bi trebalo da se prenese na sve centre podataka veoma brzo.

U svojoj drugoj najavi, Marissa je potvrdila da će Google dodati kontekstualne navigacione linkove koje smo već nedavno videli u prototipovima interfejsa.
Nastavljajući na temu interfejsa i navigacije, sledeće je najavljena univerzalna navigaciona linija koju smo takođe nedavno videli u testovima.

Marissa je objasnila da će ova linija pokazivati "najbliže susede" - što znači da kada budete na različitim stranicama vi ćete videti različite linkove. Na primer, ako ste na stranici sa rezultatima pretraživanja, vi ćete videti linkove ka slikama (Images) i vestima (News), pošto ćete najverovatnije želeti da vidite i linkove ka drugim rezultatima pretraživanja, ali ako koristite Gmail vi ćete videti linkove ka kalendaru i dokumentima. Ja lično bih voleo da vidim uniformni izgled na svim stranicama - pa čak i da mogu da biram sopstvene linkove.

Obe ove navigacione funkcije su već aktivne na Google-u.

Sledeće, Marissa je najavila novi servis pomoću kojeg će korisnici moći da dodaju eksperimentalne funkcije njihovim rezultatima pretraživanja - kao što je vremenska linija i pogledi na mape, prečice na tastaturi, navigacija pretraživanja za levoruke i kontekstualna navigacija pretraživanja za dešnjake - i aktivno moći da šalju Google-u komentare o njihovom iskustvu.

Deo Google Labs, Google Experimental home stranica je sada dostupna na google.com/experimental, mada će prijavljivanje biti aktivno tek sledeće nedelje.

Još jedna novost koja je lako mogla da prođe neprimećena je da će Google uskoro pokrenuti način da se pretražuje na jednom jeziku a da se dobijaju rezultati sa web sajtova na stranim jezicima prevedeni u letu.

Croos Language Information Retrieval, kako Google zove ovu funkciju, će inicijalno biti lansirana na samo dvanaest jezika. Koristeći svoju tehnologiju prevođenja statističke mašine, Google će prevoditi vaše upite pretraživanja na druge jezike a onda pretraživati web sajtove na drugim jezicima koristeći vaš prevedeni upit pretraživanja.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272