Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Grafički procesori iz serije R600, nosiće oznaku X2000

U kompaniji ATI (znam da se to sada piše AMD, ali stalno zaboravljam) odlučili su da dodele naziv svojoj novoj liniji grafičkih procesora (GPU). Procesori R600 će se na tržištu verovatno pojaviti negde u februaru (ili martu, to još niko sa sigurnošću ne zna, čak ni u AMD-u), a s obzirom da je poslednja linija GPU-a, od koje se grafički procesori iz serije R600 značajno razlikuju, nosila oznaku X1950, logično je pretpostaviti da će osnovna oznaka nove serije procesora glasiti X2000. Koliko smo uspeli da saznamo, u AMD-u su već napravili 4 različite štampane ploče za R600 GPU, što znači da će se na tržištu istovremeno pojaviti 4 različita modela novog grafičkog procesora.

Prvi model će biti smešten na štampanu ploču dužine 12 inča i verovatno će biti poznat kao XTX verzija (ako mi dozvolite da pogađam, mislim da će nositi oznaku X2800 XTX). Ploča će biti opremljena sa 1GB GDDR-4 memorije koju proizvodi Samsung, a koja će sa GPU biti povezana preko 512-bitnog interfejsa. Sam čip će imati maksimalnu radnu frekvenciju od 2.4GHz (1.2GHz x 2), tako da bi ukupan protok (throughput) mogao iznositi čak do 153.6 GB/s (vlasnici kartice 8800GTX se danas šepure sa protokom od oko 86.4 GB/s). Doduše, ne možemo vam sa sigurnošću reći da li je podatak o radnoj frekvenciji tačan, tako da nećemo dalje razglabati o mogućim performansama novog GPU.

Zatim će tu biti kartica dužine 9 inča (čija će oznaka, pretpostavljamo, glasiti X2x00 XT), koja će biti opremljena identičnom, GDDR-4 memorijom. Međutim, takt GPU/memorije biće nešto niži nego kod njenog većeg brata, dok će na ploči verovatno biti instalirano 256-512 MB RAM-a. Treća ploča će pri ugradnji zauzimati samo jedan slot, što praktično znači da će kartica raditi na još nižim frekvencijama, ali je velika verovatnoća da će se i ona oslanjati na GDDR-4 memorijske module. Pretpostavljamo da će nositi oznaku X2x00 XL.

Četvrta i poslednja (najsporija) grafička kartica zasnovana na R600 čipu imaće na sebi ugrađenu GDDR3 memoriju, što značu da će joj i cena biti znatno niža u odnosu na ostale kartice iz ove nove serije. štaviše, iz AMD-a stižu vesti o planovima za razvoj novih GPGPU kartica zasnovanih na modelima od 2GB, koje bi na tržištu trebalo da se pojave do kraja 2007. godine.

I još jedna stvar. Nove štampane ploče će verovatno koristiti nove 8-pinske PCIE konektore za napajanje, te stoga pre kupovine dobro proverite da li je vaš postojeći uređaj za napajanje opremljen odgovarajućim kablom. Doduše, čak i ako ga nema, u prodavnici možete nabaviti odgovarajući adapter, ali nemojte biti stoprocentno sigurni da će nova grafička kartica moći da radi ako je napajate nekim slabijim uređajem za napajanje. Nedavno su procurele glasine o tome da će se na tržištu uskoro pojaviti i Dual-HDMI 1.3 verzija grafičkog procesora R600, ali vam to još uvek ne možemo potvrditi. Ipak, jako mi se dopada što je, za razliku od serije 8800GTS, kompanija ATI smogla snage da u proizvodnu liniju uključi i jednoslotne grafičke kartice. Dok nove grafičke kartice ne ugledaju svetlost dana, primite veliki pozdrav!

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272