Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Learning Bitcoin

Learning Bitcoin

Osnove i primena Interneta

Osnove i primena Interneta

Greener Apple: LED lampice kao zamena za sijalice

Pregleda (30 dana / ukupno): 4 / 1650

Apple je bio u centru pažnje javnosti kada je stigao skoro na vrh liste Greenpeace-ovih ekološki najštetnijih proizvođača PC-ja. Osnovna namena Greenpeace-ovog web sajta, parodije, "Green My Apple" je da osramoti Apple i da ih navede na odgovornije ponašanje.

1

Uspelo je. U otvorenom pismu javnosti, Steve Jobs je obećao da će Apple izbaciti iz upotrebe najgore hemikalije koje koristi u procesu proizvodnje i u Apple proizvodima. Rekao je da će BFR-ovi i PVC biti eliminisani iz proizvodnje do 2008. godine.

Isto tako važno, Jobs je najavio početak prelaska na novu vrstu ekrana u MacBook-ovima koji bi eliminisali arsenik i živu. Rekao je da je Apple na putu da predstavi ekrane koji koriste staklo bez arsenika već 2007. godine.

Imesto žive, kompanija će početi da koristi pozadinsko osvetljenje sa LED lampicama za Apple-ove LCD ekrane. Danas je većina LCD ekrana osvetljena sa jednom vrstom fluoroscentne sijalice (koja se zove katodno fluoroscentno pozadinsko svetlo (CCFL)) koja sadrži živu. LED lampice ne sadrže živu a isto obezbeđuju ravnomerno svetlo. iPod-ovi već koriste prikaze sa LED pozadinskim osvetljenjem a Apple planira da se prebaci na LED lampice u notebook-ovima što je brže moguće u procesu proizvodnje. Brz prelaz bi postavio Apple na čelo ispred Dell-a, HP-a i među prve PC proizvođače koji počinju sa ekološkom proizvodnjom.

Olovo, kadmijum, heksavalentni hrom, etar… Job-ovo pismo o Apple-ovoj inicijativi za očuvanje okoline se čini kao čas hemije o otrovnim materijama. Dok Jobs izgovara imena otrova, jednog za drugim, podsetimo se činjenice da biti zelen znači mnogo više od samo isključivanja računara. RoHS (Removal of Hazardous Substances) pokret za proizvodnju neotrovne elektronike budno motri na događaje. Nije ni čudo da su evropljani daleko ispred SAD kada govorimo o primeni ovih standarda.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272