Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Gužva za NIN-ovu nagradu

Pregleda (30 dana / ukupno): 13 / 992

Čak 156 romana prijavljeno je za sada za NIN-ovu nagradu za 2015. godinu, a među kandidatima je i nekoliko dosadašnjih dobitnika.

Ime dobitnika, kako je objavio NIN u novom broju, biće poznato 18. januara, na osnovu odluke žirija kojim predsedava Božo Koprivica.

Koprivica i ostali članovi žirija: Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović, imaju već sada ogroman posao, a moguće je da će dobiti još neki naslov do kraja godine, do kada izdavači i autori imaju priliku da pošalju svoje romane koji su prvi put objavljeni u 2015. godini.

Među kandidatima za NIN-ovu nagradu za roman 2015. godine su i dosadašnji dobitnici Milisav Savić, Dragan Velikić, Svetislav Basara, Aleksandar Gatalica i Gordana Ćirjanić.

Milisav Savić, dobitnik NIN-ove nagrade 1991. za “Hleb i strah”, sada je nominovan za roman “Las Sans Pareille” (Agora), Dragan Velikić je kandidovan za već nagrađivani roman “Islednik” (Laguna), a dobio je NIN-ovu nagradu 2007. za “Ruski prozor”, dok je Svetislav Basara, nagrađen 2006. za “Uspon i pad Parkinsonove bolesti”, nominovan za “Anđeo atentata” (Laguna). Gordana Ćirjanić, dobitnica NIN-ove nagrade 2010. godine za “Ono što oduvek želiš”, nominovana je “Sedam života princeze Smilje” (Vukotić media), a Aleksandar Gatalica, koji je 2012. nagrađen za dobio NIN-ovu nagradu za “Veliki rat”, a sada je u konkurenciji romanom “Sonata za lošeg čoveka” (Vulkan).

Među predloženim naslovima je više od deset knjiga koje su objavili sami autori, a po broju nominovanih naslova prednjače Nova poetika, Laguna, Službeni glasnik

I prošle godine dodelu NIN-ove nagrade obeležila je hiperprodukcija koja, kako je tada naveo žiri, nije donela i pobolјšanje kvaliteta srpske književne scene.

NIN-ovu nagradu za 2014. godinu dobio je Filip David za roman “Kuća sećanja i zaborava”, u izdanju Lagune, za koji je kasnije dobio i regionalnu nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2014.

U konkurenciji za NIN-ovu nagradu za 2014. godinu bilo je oko 160 naslova, a u najužem izboru bili su i romani "Sabo je stao" Ota Horvata (KCNS) i "Životinjsko carstvo" Davida Albaharija (Čarobna knjiga), koji je dobio NIN-ovu nagradu za “Mamac” (1996).

NIN-ova nagrada je od 1954. godine do raspada Jugoslavije dodeljivana piscima sa celog prostora bivše države.

Prema pravilima ustanovljenim 2011. godine, u konkurenciji mogu biti romani objavljeni na srpskom jeziku bez obzira na mesto izdavanja.

Jedini trostruki laureat NIN-ove nagrade je Oskar Davičo, a dvostruki su Dobrica Ćosić, koji je i prvi dobitnik, i Živojin Pavlović.

NIN-ova nagrada iznosila je 2014. godine milion dinara, a sponzor je bila Pošta Srbije. Nagrade se dodeljuje i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

SEECULT

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272