Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

SuSe Linux 10 bez tajni

SuSe Linux 10 bez tajni

Popust cena: 1060 rsd

Naučite Linux Shell skriptovanje, drugo izdanje

Naučite Linux Shell skriptovanje, drugo izdanje

Popust cena: 1580 rsd

HDTV na Linux-u

Da li je to uopšte moguće? Ovo je pitanje koje sebi postavljaju mnogi korisnici Linux-a u vezi je sa podrškom za HDTV (High Definition Television – televizija visoke definicije) na Linux mašinama, a odgovor na njega je potvrdan!

Danas je na tržištu dostupno više kartica za hvatanje HDTV signala na Linux računarima: pcHDTV HD-2000, pcHDTV HD-3000, pcHDTV HD-5500, Air2PC, Technisat AirStar HD-5000, AVerTV HD A180, ATI HDTV Wonder i još nekoliko njih.

Princip rada HDTV-a

Televizija visoke definicije (HDTV) šalje se u obliku toka (stream) binarnih podataka, kodiranih u radio spektru. Digitalni tjuner funkcioniše slično modemu, tako što iz primljenog signala izvlači originalne digitalne podatke. Digitalni TV podaci se šalju u MPEG-2 formatu, tako da, ukoliko ste u stanju da primite sirove podatke, oni će već biti komprimovani. HDTV signali se šalju na tri načina: emitovanjem kroz etar, kablovskim putem, ili preko satelita. S obzirom da se kod sva tri načina primenjuju različiti tipovi modulacija, to znači da će vam za prijem signala biti potrebni različiti hardverski dekoderi.

pcHDTV HD-5500

Uz pomoć nove HD-5500 TV kartice, koju proizvodi firma pcHDTV, i MythTV softvera, više je nego moguće gledati i snimati HDTV sadržaje na Linux računarima. Nažalost, ovu karticu će moći da koriste isključivo korisnici sa teritorije Sjedinjenih Država i Kanade, mada će ona možda moći da radi i u drugim zemljama, poput Koreje ili Australije, na ATSC kanalima. TV kartica HD-5500 podržava prijem signala u skladu sa ATSC, neskremblovanim QAM 64 i QAM 256, kao i sa NTSC standardom. U ovom trenutku, postoje dva različita drajvera za HD-5500: DVB drajveri, koji predstavljaju sastavni deo Linux kernela počev od verzije 2.6.11 RC6, kao i video4linux drajveri verzije 1.6 i 2.0.

ATI HDTV Wonder

Sa druge strane, TV kartica ATI HDTV Wonder je samo delimično upotrebljiva u kombinaciji sa MythTV softverom, i to počev od 2.6.15 verzije Linux kernela. Problem je u tome što ova kartica nema zvanično potvrđenu podršku za Linux, te se može koristiti samo za prijem digitalnih kanala. Drajveri za ovu karticu dostupni su od verzije Linux kernela 2.6.15 pa naviše.

AVerTV HD A180

Poput ATI HDTV Wonder, kartica AverTV HD A180 može se upotrebiti kao HDTV tjuner za OTA ili QAM ATSC signale. Ova kartica koristi nxt2004 front-end čipset, u kombinaciji sa saa7135 interfejsom mosta (bridge).

MythTV

MythTV je idealan softver za pregled HD sadržaja i kompatibilan je sa svim HDTV karticama koje podržavaju Linux. Veoma je preporučljivo koristiti DVB drajvere u kombinaciji sa MythTV softverom, koji takođe podržava NTSC i ATSC signale, jer su oni mnogo bolje podržani od strane MythTV-a za HD, nego što je to slučaj sa video4linux drajverima. Osim toga, na većini Linux distribucija koje se zasnivaju na 2.6.12 ili novijem kernelu, za instaliranje DVB drajvera potrebno je svega par sekundi.

Zaključak

Gledanje HDTV programa na Linux mašinama je već danas moguće, ali uz određena ograničenja. Naime, većina High Definition kanala je šifrovana, tako da još uvek čekamo da se pojave odgovarajući mehanizmi HD dekripcije za Linux. U ovom trenutku, ukoliko živite na teritoriji SAD, Kanade, Australije ili Koreje, najbolja dostupna kartica za prijem TV programa visoke rezolucije svakako je nova kartica HD-5500, koju proizvodi firma pcHDTV.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Miodrag
Linux,vista ok,najcesce korisceni programi su subjektivne opcije.Elem podsecam se vremena kada smo ugradjivali male dekodere u TV aparate da bi narod mogao da gleda UHF programe.Kako mi se ova oblast svidja da se opet vratim u doba pre 40 godina ,vol

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272